Forintárfolyam vagy rezsicsökkentés?

Vágólapra másolva!
Még nem tudni, a héten a forintárfolyamos vagy a rezsicsökkentéses hírekre fogunk jobban odafigyelni, azonban az biztos, hogy mindkét téma a terítéken lesz a héten. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A múlt héten alaposan megtépázták az idegeinket a forintárfolyam hullámázásai, s korántsem biztos még, hogy túl vagyunk az izgalmakon. A jegybank következő, rendes kamatdöntő ülése még messze van (18-án lesz), ezen a héten csak a Monetáris Tanács legutóbbi kamatdöntő üléséről szóló rövidített jegyzőkönyv kerül nyilvánosságra. Londoni elemzők szerint 340 forint alatti euró árfolyamnál nem valószínű, hogy rendkívüli kamatemelésre sor kerülhet, s ha marad a 310-315 körüli szint, még akár további kamatcsökkentés is elképzelhető.

Megjósolhatatlan, hogy a héten hogyan alakul a piacok hangulata. Ha marad a Fed lassú „taperingje”, a pénznyomtatás visszafogása miatti aggodalmak, akkor az továbbra is rányomhatja a bélyegét a forint árfolyamának az alakulására annak ellenére, hogy a magyar fizetőeszköznek komoly fundamentális támasza a jelentős fizetési mérleg többlet.

Nem múlhat el a hét ezúttal sem rezsicsökkentéses hír nélkül: a kormánypárt benyújtotta a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot, és a tárgyalása már hétfőn megkezdődhet - a héten ugyanis ülésezik már a parlament. Csak négy tárgyalási nap lesz a választásokig, három ezen a héten, egy a jövő héten lesz. Az Országgyűlés már hétfőn napirendjére veheti a paksi erőmű bővítésének tárgyalását is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló egyezmény szövegét. S ha Paks, akkor is rezsicsökkentés, emlékezhetünk: Orbán Viktor szerint a paksi megállapodás a „rezsicsökkentés záloga”. Bár éppen arra is emlékezhetünk, hogy a Magyar Villamos Művek korábban azt elemeztette egy tanácsadó céggel, hogyan építhetné be a paksi beruházás költségét az áramszámlákba.

De a pénzügyi rezsicsökkentés is téma lehet a héten, hiszen akik regisztráltak a bankjuknál, azok ingyenesen vehetnek föl készpénzt kétszer havonta 150 ezer forintig. Kiderül majd, beigazolódnak-e azok az aggodalmak, hogy az ügyfelek lerohanják az ATM-eket, így némelyik automatából átmenetileg kifogyhat a pénz.

S újra csak a rezsicsökkentés hatását emlegetjük majd valószínűleg a héten napvilágot hazai kiskereskedelmi adatnál is. A következő nap kijövő magyar előzetes ipari adatoknál már kiszakadunk a rezsicsökkentés témájából, pénteken pedig a külkereskedelmi termékforgalom adata ha nem is a rezsicsökkentéshez, de a hét másik népszerű témájához,a forintárfolyamhoz ad majd elemzési támpontot.