Egyre jobb állapotban az eurózóna ipara

Vágólapra másolva!
Folytatódott az eurózóna feldolgozóiparának javulása a ma reggeli beszerzési menedszerindexek szerint. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a térség legerősebb tagállamában, Németországban is tovább növekedett az ipari aktivitás. Ráadásul Magyarországon elképesztő ütemben javult az ipari aktivitás.
Vágólapra másolva!

Számos beszerzési menedzserindex (PMI) látott napvilágot az eurózóna és egyes tagállamainak feldolgozóiparában, melyek többnyire a vártnál jobban sikerültek. A PMI értékek 50 pont fölött az adott szektor növekedését, az alatt a szektor zsugorodását mutatják.

  • A francia feldolgozóipari PMI tovább emelkedett januárban, és 49,3 pontra ugrott az értéke. Az elemzők a decemberi 48,8 pontos érték megismétlődésére számítottak. Az adat szerint a francia feldolgozóipar még mindig zsugorodik, de már egyre kisebb mértékben, és a kedvező tendencia folytatódása esetén hamarosan bővülhet.
  • A német feldolgozóiparban 56,5 pontra ugrott a januári PMi értéke (várt: 56,3 pont) a januári 56,3 pontról.
  • Egyedül az olasz adat okozott kisebb csalódást a főbb országok közül, mivel a várt 53,2 pont helyett 53,1 pontra esett vissza az index.
  • Az eurózóna egészében folytatódott a szektor javulása, az index 54 pontra emelkedett januárban a decemberi 53,9 pontról. A szakértők 53,9 pontra számítottak.
  • A magyar feldolgozóipari PMI adat 57,9 pontra ugrott januárban, ami látványos javulásnak felelt meg a decemberi 50,5 pontos érték után. Ez közel hétéves csúcsnak felelt meg. Az erős statisztika nagy szerepet játszott a forint délelőtti erősödésében is.

A kedvező adatok ellenére a főbb európai részvényindexek kisebb mínuszban mozognak a biztató nyitás ellenére.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu