A Google megint jól járt

google robot, robotok, google, android
Hatalmas Android robot a Google Mountain View-i főhadiszállása előtt
Vágólapra másolva!
Az eredeti vételár töredékéért kótyavetyélte el a Google a Motorola maradékát. Mégis bőven megérte neki.
Vágólapra másolva!

A Google a héten jelentette be, hogy megszabadul a Motorola Mobility maradékától is, és 2,9 milliárd dollárért értékesíti a szebb napokat is megélt mobilgyártót a kínai Lenovónak. Az ügylet pikantériáját az adja, hogy a Google 2011 augusztusában rekordösszegű, 12,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a "nagy" Motoroláról korábban leválasztott Motorola Mobilityre, ami aztán csak veszteséget termelt számára. Így felületes szemlélő számára úgy tűnhet, nagyot bukott a Google, de ez nem igaz. Sőt, a Google nagyon is jól járt ezzel a sztorival.

Hogyan jött vissza a 12,4 milliárd dollár?

A Google a Motorola felvásárlásakor és később is nyíltan elismerte, hogy az üzlet elsődleges célja a Motorola hatalmas szabadalmi portfóliójának megszerzése volt, a telefongyártás jóformán másodlagossá vált számára. A vételár túlnyomó részét tehát ez a szabadalmi portfólió adta, ezt tükrözte a Google saját számítása is, amit az ügylet lezárása utáni jelentésében tárt a világ elé.

E szerint ezeket fizette ki:

  • 2,9 milliárd dollár volt a Motorola nettó készpénzállománya. Ennyi pénzt gyakorlatilag áttett egyik zsebéből a másikba a Google.
  • 5,5 milliárd dollárt fizetett a szabadalmakért.
  • 1,4 milliárd dollárt fizetett az ügyfélkapcsolatokért és egyebekért.
  • 2,6 milliárd dollár pedig a goodwill.

A goodwill azt az összeget jelenti, amit a Google a megszerzett eszközök értékén felül fizetett a Motorola akkori részvényesei számára. Nagyon sok esetben ezen a goodwillen a felvásárló később veszteségeket kénytelen elkönyvelni, ha a felvásárlás eredménye mégsem olyan fényes, mint eredetileg tervezték, de a Google nem került ilyen csapdába. A Motoroláért adott összeg így vagy úgy ugyanis szépen megtérült a cég számára. Lássuk, hogyan!

Valószínűleg megérte a Google-nek a Motorola felvásárlása, feldarabolása és eladása. Forrás: Investor.hu

Ezt nyerte a Google

  • Eddig két üzletágat is eladott a Google, a Motorola Home-ot 2,35, a Motorola Mobility megmaradt részét pedig 2,9 milliárd dolláért. Ezt most vegyük 5,25 milliárd dollár készpénzbeáramlásnak az egyszerűség kedvéért, bár a Lenovóval kötött üzlet nem tisztán készpénzbeli fizetést tartalmaz.
  • A Google-nél marad a megszerzett szabadalmak nagy része. Hogy ez pontosan mekkora összeg, nehéz megbecsülni, de 4,5-5 milliárd dollárral valószínűleg nem járunk messze az igazságtól.
  • Nyilvánvalóan marad még érték a Google-nél az ügyfélkapcsolatokból, a Motorola kísérleti fejlesztéseiből és egyebekből is, azaz az „Egyéb” kategóriából is maradt még a képletben, még ha nem is a teljes összeg.
  • A Motorola Mobility üzemi szinten veszteséges, de ebből a Google azért profitált, ugyanis ha ennyivel csökkent a kimutatott nyeresége, akkor adót spórolt ez idő alatt. A Google effektív adókulcsát és a Motorola üzemi veszteségét alapul véve ez nagyságrendileg 500 millió dollár lehet.
  • Persze a Google-nek teher is volt a Motorola működtetése. A hatalmas leépítések és a gyenge működés miatti veszteség nemcsak papíron jelentkezett, hanem valós készpénzkiáramlást jelentett. Ezt csak növelte, ha konkrét beruházásokat is eszközölt a Motorolánál (pl. az új modelleket készítő gyártósorok miatt). Ennek nagyságát akár pontosabban is lehetne becsülni, de a végeredmény szempontjából nem annyira lényeges a pontos összeg.

Mindezeket összeadva, illete kivonva egymásból világosan látszik, hogy a Google a 12,4 milliárd dolláros vételár egészét valamilyen módon megkereste az ügylet végére. Részben a Motorola részeinek jó áron történő értékesítésével, részben pedig azzal, hogy valóban értékes részeket tartott meg a Motorolából (nehéz persze ellenőrizni, hogy a szabalmak értéke valóban 5,5 milliárd dollár volt-e, de a piaci statisztikák és elemzések alapján a nagyságrend helytálló). A becslésünk persze nagyon durva, elképzelhető, hogy valamekkora veszteséggel zárult az üzlet, de a teljes összeghez és a Google méretéhez képest biztosan elhanyagolható nagyságúval, de ugyanígy lehet, hogy minimális profittal zárta a történetet.