Vágólapra másolva!
Több mint két éve zavartalanul száguldanak az amerikai tőzsdék. Ennek egyszer vége kell, hogy szakadjon.
Vágólapra másolva!

835 napja lényegében töretlenül az amerika részvénypiacok emelekdése, ennyi ideje nem láttunk ugyanis egy valamire való korrekciót az S&P500 indexben. Persze nem triviális, hogy mit tekintünk "valamire valónak", de a tőzsdei folklórban a legutóbbi csúcsról való 10 százalékos visszaesétől tekintenek valamit korrekciónak, addig csupán a szokásos hullámzásról, "zajról" beszélhetünk.

Hiába tűnik úgy, hogy az elmúlt hét viharai nagy megbicsaklást hoztak, az S&P500 index valójában csupán 3,5 százalékkal a korábbi történelmi csúcsa alatt zárta a hetet, és a hét közepén is csak 4 százalék volt a csúcstól számított visszaesés. Ez pedig még nagyon karcsú, csak 2013 negyedik negyedévében két alkalommal is láttunk ennél nagyobb visszahúzásokat (októberben és decemberben). "Igazi", azaz 10 százaléknál nagyobb korrekció viszont utoljára 2011 augusztusában bontakozott ki, amikor az S&P leminősítette az USA államadósságát. (2012-ben egyszer hajszálnyira megközelítette a képzeletbeli határt az index.)

Forrás: Investor.hu

Pedig a korrekció egy ilyen emelkedés után szinte törvényszerű, bár megjósolni, hogy pontosan mikor is jön el, szinte lehetetlen. Ezzel együtt jó esélyét látjuk, hogy a mostani megbillenés ennek előszele volt. A hét elején írott elemzésünkben részletesen is összefoglaltuk, miért tűnik időszerűnek, hogy most jöjjön el ez a nagyobbacska visszaesés, az események azóta pedig csak megerősítették sejtésünket. Valami készül a piacon, még ha nem is drasztikus trendforduló, a csúcstól számított 10 százalékos visszaesés pedig azt jelentené, hogy az S&P500 index 1663 pontig vagy az alá süllyed belátható időn belül.

Ahhoz egyébként, hogy "medvepiacot", azaz tartós csökkenő trendet kiáltsunk, 20 százalékos esés szükséges a szokások alapján - ilyet 2009 tavasza óta értelemszerűen nem láthattunk a piacokon, és egyelőre nincs okunk feltételezni, hogy ilyen drámai fordulat készülődne.

A fenti ábrára egyébként szépen rímel az, amit a VIX indexről rajzoltunk, hiszen ezen is világosan látszik, hogy a Lehman-csőd óta egyre kisebb és kisebb megrázkódtatásokat okoztak a tőzsdéken a különféle riadalmak, a félelem indexeként is számon tartott VIX ennek megfelelően egyre kisebb és kisebb kilengéseket mutatott (a VIX az árfolyamok jövőbeli változékonyságára vonatkozó várakozásokat tükrözi). Elszállni még most sem szállt el a mutató, de három és fél hónapos csúcsra ugrott, és ha nem csitulnak a feszültségek, jó eséllyel tovább emelkedik.

Forrás: Investor.hu

A mostani rali, ami egyébként a világ legjobban utált ralijaként vonulhat be a történelembe a hatalmas kétkedés miatt, ami az emelkedést az elmúlt években övezte, már most is rekorder. Mivel 835 napja nem volt korrekcó, az S&P500 index elmúlt közel 100 évének ötödik leghosszabb töretlen emelkedő trendje a Bespoke Invest számításai alapján, és ha a mostani kis mizéria mégsem okozna 10 százalékos korrekciót, akkor könnyen lehet, hogy hamarosan dobogóssá válik ez a bikapiac. Az esélyek egyelőre ez ellen szólnak.

Forrás: Bespoke