Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő grafikára bukkantunk a Gapminder weboldalán, ahol többek között megtekinthetjük, hogyan emelkedett a várható élettartam a 19. századtól. De emellett még tengernyi dolgot vizsgálhatunk, igazán látványos grafikonokon.
Vágólapra másolva!

Eszméletlen grafikát találtunk a napokban a Business Insidernek köszönhetően, a Gapminder honlapján. Tényleg rengeteg dolog mentén vizsgálódhatunk, de különösen szemléletes, hogy miként növekedett a várható élettartam a világban, ahogyan a csecsmő halandóság drasztikusan mérséklődött.

Habár azon lehet vitatkozni, hogy egészségesebben élünk-e ma, mint akár negyven évvel ezelőtt, a várható élettartamunk folyamatosan növekszik a fejlettebb egészségügy, a hatékonyabb gyógyszerek és a nagyobb higiénia következtében.

A Gapminder Foundation, egy non-profit szervezet, ami az ENSZ statisztikáit használja fel, hogy látványos grafikonokon szemléltessen például különböző gazdasági, társadalmi változásokat. Habár az alkalmazás már régebb óta elérhető, de én még csak most találkoztam vele, és teljesen lenyűgözött.

Az alkalmazás ezen a linken érhető el: Gapminder Foundation

Egy kis magyarázat hozzá: A színek a kontinenseket jelölik, Európa narancssárga, míg a körök nagysága az országok népességét. Külön ki lehet választani az egyes országokat (köztük Magyarországot is) és végigkövetni a változást. Érdemes úgy megválasztanunk a faktorokat, hogy azok tényleg valós összefüggéseket ábrázoljanak. Jó böngészést!