Orbán: Az árfolyam Matolcsy hatásköre

Vágólapra másolva!
A kormányoknak távol kell tartaniuk magukat az árfolyamkérdés nyilvános vitájától – mondta.
Vágólapra másolva!

Kizárólagos jegybanki hatáskörnek nevezte az árfolyamkérdést Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett pénteki Lámfalussy-konferencián. Tegnap az euró árfolyama – elemzők szerint részben a jegybankelnök további kamatcsökkentést kilátásba helyező nyilatkozatának, és az amerikai piaci fejlemények hatására is – 312 forint felett is járt, majd délután korrigált.

A kormányfő a konferencián nyomatékosította, hogy Magyarországon 2014-ben nem lesz választási költségvetés, idén is három százalék alatt lesz a büdzsé hiánya. A külkereskedelmi mérleg alapján kijelentette azt is? hogy a magyar gazdaság rendkívül stabil. Az eurócsatlakozásról szólva Orbán Viktor azt mondta, a gazdaság reálkategóriáiban kell közelebb kerülni az euróövezethez, hogy utána "értelmesen beszélhessünk" a csatlakozásról.

Bár Magyarország még érzi a válság hullámait, "nekünk összességében már nem a válságkezeléssel kell foglalkozni", hanem egy felívelő, nagy korszakra kell készülni, mondta Orbán, aki szerint kormánya az elmúlt években a válságkezelést az ország újjászervezésére használta fel.

„Olyan időket élünk, amikor a kormányoknak és jegybankoknak nagyon szorosan együtt kell működni, össze kell fogni - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a rendezvényen. Szerinte az Európai Unió összes tagállamának végső soron kötelező lesz belépni az eurózónába, azonban meg kell fontolni, hogy mikor kell ezt megtenni.