Horvátországban terjeszkedik az OTP

OTP napi grafikon
Vágólapra másolva!
Az OTP bejelentése szerint közel 4,4 milliárd  forintért megvásárolja a Banco Popolare horvátországi leányát.
Vágólapra másolva!
  • Az OTP tájékoztatása szerint horvát leánya, az OTP banka Hrvatska ma megállapodást írt alá a Banco Popolare bankcsoporttal, annak horvátországi egységének megvételéről. Az olasz anyabank 98,37 százalékban tulajdonolta leányát, melyet most 106,98 millió kuna, azaz 4,35 milliárd forint fejében értékesít az OTP-nek.
  • A Banco Popolare Croatia 0,6 százalékos piaci részesedésével a horvát bankszektor 14. legnagyobb szereplője, országszerte 35 fiókkal és 30 ATM-mel rendelkezik. A bank ügyfeleinek száma közel 54 ezer, tevékenységében a lakossági fogyasztási hitelezés dominál, e szegmensben piaci részaránya meghaladja a 2 százalékot. Mindez jól kiegészíti az OTP banka Hrvatska jelenlegi üzleti stratégiáját.
  • Az akvizíció révén az OTP Csoport horvátországi leánybankja 130 fiók és több mint 250 ATM segítségével közel 440 ezer ügyfél banki termékekkel történő magas színvonalú kiszolgálását végzi majd.
  • Az OTP Bank 2004 óta van jelen Horvátországban, leánybankja 2013 harmadik negyedéve végén 14,1 millió kunás mérlegfőösszeggel, 9,6 millió kunás hitelportfólióval és 11,1 millió kunás betétállománnyal rendelkezett. A bank első kilenc havi adózott eredménye 50 millió kuna, azaz mintegy 2 milliárd forint volt.
  • A felvásárlás teljesen mértékben nem nevezhető meglepetésnek, mivel korábban már többször is terítéken volt a horvátországi terjeszkedés. Ráadásul nemrégiben az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk arról, hogy a Vecernji list értesülései szerint az OTP megveheti a Banco Popolare helyi leányát. Ekkor már részleteztük is, hogy egy ekkora méretű tranzakció nem fogja fenekestül felforgatni az OTP életét, ezért komolyabb árfolyamreakció nem is látható a bankpapírban.
  • Az OTP szerint az akvizíció egyrészt megerősíti az OTP banka Hrvatska eddig megszerzett piaci pozícióit, továbbá növeli jelenlétét az ország azon területein – pl. Zágrábban és Szlavóniában – ahol a bank korábban mérsékeltebb hálózati kapacitással rendelkezett. Ezen kívül a tranzakció hozzájárul az OTP Bank korábbinál méretgazdaságosabb horvátországi működéshez.

  • A jelenlegi tranzakciót követően az OTP Bank továbbra is keresi azokat a regionális akvizíciós lehetőségeket, melyek hozzájárulhatnak a részvényesi értékteremtés erősítéséhez.
OTP napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu