306 forint fölé került az euró

Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacokon esnek az árfolyamok. Főleg a török piacokat ütik a befektetők, de Magyarországra is elér ennek hatása. Ha folytatódik a trend, a héten 310-ig is elmehet a forint.
Vágólapra másolva!

Esett a forint árfolyama hétfő délelőtt, így már 306,6 forintba került egy euró fél tizenkettőkor. A hónap közepén még 300 forint körül járt az árfolyam. A feltörekvő országok piacain mindenhol a gyengülés a trend, de másokhoz képest a magyar esés nem számít kiemelkedőnek.

Gondi István, a Raiffeisen Bank devizakereskedője szerint a gyenge országokat ütik, főleg a török líra esik, de a lengyel zloty is komoly mértékben gyengült. "Hozzájuk képest egész jól állunk" - mondta. A török líra év eleje óta több mint 10 százalékkal gyengült. Csak a hétfő délelőtti kereskedésben közel 3 százalékos volt az esés, ami olyan mértékű, mintha az euró hirtelen 313-314 forintra drágult volna. Gondi szerint erre nem kell itthon számítani, inkább 303-310 forint között ingadozhat a héten az euró árfolyama. Ha nincs változás a trendben, akkor minden nap aprókat lépegethet feljebb a forint.

Magyarországon jelentősebb, piacbefolyásoló hír nem volt, egyedül a rezsicsökkentés újabb köre lehet nyugtalanító a piacoknak - vélte. Gondi István szerint ez a forgalomból is látszik, a magyar piacokon ugyanis viszonylag kevés üzletet kötnek ahhoz képest, hogy mennyi pénz forog a többi feltörekvő piacon.

A hétvégén Németh Szilárd, a Fidesz rezsibiztosa arról beszélt, hogy az ingyenes készpénzfelvétel kiterjesztését javasolja, ami a bankok számára egy újabb érvágást jelentene. Az OTP árfolyama emiatt nem csak feltörekvő piaci gyengülés, hanem a rezsicsökkentés nyomása alatt is áll. Az OTP részvényei egy hét alatt közel 400 forinttal lettek olcsóbbak.

Szántó András, az Equilor üzletágvezetője szerint Törökországot most könnyű kikezdeni, mert viszonylag kevés devizatartalékkal rendelkeznek, miközben kamatot meg nem akar emelni a török jegybank. Ha mégis emelnének jelentősebb mértékben, az a többi feltörekvő piacra, így Magyarországra is kedvezően hatna.

A magyar helyzet annyiban hasonlít szerinte a törökre, hogy a jegybank itthon sem akar kamatot emelni. Szerinte a 306 forintos szint nem drámai, korábban is volt már ezen a szinten a forint. Ugyanakkor a korábbi helyzettel szemben már nem kínál magas kamatot a magyar jegybank - hívta fel a kamatcsökkentés veszélyére a figyelmet. Azt mondta, nehéz ilyen környezetben előrejelezni az árfolyammozgást, de nem tartotta valószínűnek, hogy rövid távon 310 forint fölé kerüljön az euró.