Most kell újragondolnia a pénzügyeit

Mindent az ingyenes készpénzfelvételről, ATM, illusztráció
Vágólapra másolva!
Pár nap, és lejár a határidő: január 20-áig le kell adni a nyilatkozatot, ha valaki már februártól ingyen akar a pénzéhez jutni. Ez sok mindent megváltoztat: jóval drágább lehet a harmadik ATM-ezés, és figyelni kell, hogy ne rutinból intézzük az ügyeinket. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Január 20-áig, azaz legkésőbb hétfőn (személyesen fiókzárásig, interneten éjfélig) le kell adni a nyilatkozatát a bankjának annak, aki már februártól havonta kétszer ingyenesen szeretne hozzájutni a pénzéhez. A lehetőséget a parlament még novemberben szavazta meg azzal az indoklással, hogy mindenkinek joga van díjmentesen hozzájutni a fizetéséhez akkor is, ha azt bankszámlára utalja a munkahelye. Így havonta legfeljebb 150 ezer forintot díj- és tranzakciósilleték-mentesen mindenkinek fel kell tudnia venni a számlájáról, aki ezt igényli.

Hogy a rendszerrel ne lehessen visszaélni (ne lehessen több bankszámlát is ingyenesen leapasztani), nyilatkozniuk kell az ügyfeleknek, azaz meg kell jelölniük, melyik bankszámlájukról fognak élni a lehetőséggel. A nyilatkozatokat már december 1-jétől le lehetett adni, és most még van pár nap, hogy a lehető legkorábbi időponttól járjon mindenkinek a pénzügyi rezsicsökkentés.

Akkor sincs nagy baj, ha valaki lekési a január 20-i határidőt – legfeljebb egy hónappal később kezdődik számára az ingyenesség. Bármelyik hónap 20-áig a jövőben is lehet majd nyilatkozni, ilyenkor mindig a rá következő hónaptól jár a szolgáltatás.

Ezen egyébként a bankok mindenképpen buknak, mivel nekik a tranzakciós illetéket a havi 150 ezer forintok után is be kell fizetniük az államnak. Ezért résen kell lenni, hogy a veszteségeiket vajon hol akarják majd kompenzálni. A törvény ugyan tiltja, a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank pedig árgus szemekkel figyeli, hogy ne emeljenek meg más díjakat a díjmentes pénzfelvételért cserébe, mégsem árt odafigyelni.

Tudatosan, öt perc alatt

Nyilván nem ez a legszórakoztatóbb szabadidős tevékenység, de most az egyszer nem árt megnézni, hogy kinek milyen számlacsomagja van. Öt perc alatt mindenki kikeresheti (bank honlapja, hirdetmények, számlacsomag neve), hogy milyen díjakat kell fizetnie pénzfelvétel, átutalás vagy bármi más tranzakció után. Arra érdemes figyelni, hogy a csomagban van-e bármennyi ingyenes készpénzfelvétel, ha nincs, akkor mindenképpen érdemes leadni a nyilatkozatot.

Ha valakinek éppen két ingyenes pénzfelvételt ad a mostani csomagja is, akkor szánjon még két percet a töprengésre. Aki havonta 150 ezer forintnál több pénzt szokott felvenni a számlájáról, annak nem érdemes leadni a nyilatkozatát. Ha ugyanis nyilatkozik, akkor 150 ezer forintra szűkíti a havi mozgásterét, ha viszont minden marad a régiben, akkor korlátlanul kihasználhatja a havi két ingyenességet, vagyis több pénzhez juthat költségek nélkül. Akinek a számlacsomagja kettőnél több ingyenes pénzfelvételt tesz lehetővé, az semmit nem veszít a nyilatkozattal, de nem is nyer vele mindaddig, amíg a bank nem variál a csomagon.

Ha valaki úgy dönt, hogy számára előnyös a pénzügyi rezsicsökkentés, akkor februártól kicsit másképp kell gondolkoznia, mint eddig.

A sok kicsi pénzfelvétel korábban sem volt kifizetődő, de most még inkább érdemes lehetőség szerint havi két alkalomra koncentrálni az ATM-ek használatát. A harmadik pénzfelvétel (hacsak nincs kettőnél több ingyenes felvét a csomagban) akár a szokottnál is drágább lehet, több bank ugyanis februártól díjat emelt, igaz, ezt nem a pénzügyi rezsicsökkentésre, hanem még a korábban kirótt pótadóra való hivatkozással. Aki tehát 150 ezer forintnál többet költ egy hónapban, az mérje fel, hogy mennyibe kerülnek a további tranzakciók, hogy megmaradt-e a bankjánál az ingyenes kártyás vásárlás (nem mindenhol szűnt meg), nagyobb összegeket pedig inkább utaljon, és ne készpénzben mozgasson.

Mivel a banki feltételek időről időre változnak, a bankok díjakat emelnek, de néha bizonyos kedvezményeket is behoznak, így nem árt olykor felülvizsgálni az ajánlatokat, vagy legalább a saját bankunkban rákérdezni, hogy nincs-e olcsóbb csomag.

Bírják a rohamot a bankok

Friss körkérdésünk alapján a bankok bírják a rohamot, a legtöbb helyen nem kellett rendkívüli intézkedéseket tenni. Az Ersténél az ügyfelek 40 százaléka, a Budapest Banknál 25 százaléka nyilatkozott eddig, a CIB arányszámot nem közölt, de 100 ezer ember már itt is túl van a procedúrán, az UniCreditnél is 95 ezer, és szinte mindenhol felfutást várnak a határidő előtti hajrában. Több banknál a netbankon keresztül érkezett a nyilatkozatok többsége, ami logikus: ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb megoldás.

A bankfiókokban egyébként azt tapasztalják, hogy a pénzügyi rezsicsökkentés üzenete átment. Az emberek ismerik és értik a dolgot, a legtöbben szeretnének is élni vele. Jól mutatja ezt egy UniCredit-ügyfél példája, akinek, mint lapunknak beszámolt, kissé roskatag nagymamáját ugyan számos betegség gyötri, mindenekelőtt parkinsonos, mégis ő volt, aki mindenkit figyelmeztetett a családban, hogy le ne maradjon az ingyenpénzről.

Ha még maradt kérdése az ingyenes készpénzfelvételről, olvassa el korábbi cikkünket is.