Vágólapra másolva!
Rekultiváció kezdődik Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Összesen tizenegy település érintett, a munkát az Észak-Kelet Magyarországi Hulladék Rekultivációs Önkormányzati Társulás végzi, és nyárig tervezik befejezni.
Vágólapra másolva!

A cég, amelynél hosszabb nevet szerintünk biztosan csak nagyon kevés cég visel, kilenc kistérségben lát neki, hogy a Települési szilárdhulladék-lerakókat érintő rekultivációs programok kiterjesztése nevű projekttel termővé tegyen korábban meddő területeket. Ezek a miskolci, a tiszaújvárosi, a mezőcsáti, a szikszói, az ózdi, a bodrogközi, a mezőkövesdi, a nyírbátori és a vásárosnaményi. A projekt kerete egymilliárd forint.

Rekultiváció kétféle létezik, technikai és biológiai. Előbbi olyan lépések sora, amelyekkel a terméketlenné vált, károsodott terület mezőgazdasági használatra válik alkalmassá, kivéve az erdészeti hasznosítást, mert annak a biológiai rekultiváció az előfeltétele. A biológiai rekultiváció során nemcsak a szennyezést számolják fel, itt épületeket is bontanak, ha vannak, illetve eltávolítják a térségben található fákat, bokrokat, cserjéket, és helyettük újakat ültetnek.

A háromnevű megyékben zajló projekt során úgynevezett rostálásos eljárással felszámolják nyolc település hulladéklerakóját, a másik három településen pedig bezárják azokat. Itt ugyanakkor a biológiai rekultivációt is végrehajtják. Tartós és a tájba illeszkedő zöldfelületet fognak kialakítani: füvesítenek és cserjéket ültetnek.