Több autóval megyünk kevesebbet

Vágólapra másolva!
Tavaly 3600-zal töb személygépjárművet és kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba, mint 2012-ben. Üzemanyagból viszont kevesebb fogy.
Vágólapra másolva!

Az előbbi a Datahouse adataiból derül ki, akik tegnap hozták nyilvánosságra, hogy tavaly összesen 67 557 személygépjárművet és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon. A három legnépszerűbb márka (sorrendben) a Ford, az Opel és a VW volt, és bár azt nem közölték, hogy az új kocsik hány százaléka céges és mekkora részük van magánszemélyek tulajdonában, az azért sejthető, hogy a döntő többség az előző kategóriába tartozik.

Az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatok a Magyar Ásványolaj Szövetségtől származnak és őszintén szólva nem precíz az összehasonlítás, hiszen csak 2013 első három negyedévére vonatkoznak. Eszerint viszont az üzemanyag fogyasztásunk "negatív nullában", -0,5 százalékon állt. Ez úgy jön ki, hogy a benzin visszaesésénél (-2,9%) kicsit kevésbé emelkedett a gázolaj fogyasztása (1,4%).

Azt azért érdemes elmondani, hogy a negyedik negyedév adatai megfordíthatják a trendet (történetesen az autók üzembehelyezésénél is ez a negyedév hozott fordulatot) - ha kijönnek a vonatkozó adatok, mindenképpen szólunk.