Kijózanodott a konyaktól a vezér?

Vágólapra másolva!
Alig száradt meg a tinta a francia konyakgyártó Rémy Cointreau új vezérigazgatójának szerződésén, három hónappal a kinevezése után már le is mondott posztjáról. A cég egyébként meglehetősen gyatra éven van túl, hiszen a részvények árfolyama több mint 25 százalékkal szánkázott lefelé 2013-ban, lehet hogy ez van a háttérben.
Vágólapra másolva!

Az újév második napján lemondott Frédéric Pflanz a francia konyakgyártó, a Rémy Cointreau vezérigazgatója, pedig csak három hónapja vette át a stafétabotot elődjétől. A vállalat egy rövid kommentet tett csak közzé, amiben annyit írnak, hogy Pflanz személyes okokra hivatkozva távozott.

Pflanz, aki korábban négy évet töltött pénzügyi vezetőként a cégnél nem hagyja el a társaságot, a későbbiekben fejlesztési igazgatóként vezényli majd le a már megkezdett projekteket.

A Rémy egyébként meglehetősen vészterhes időket él meg, elsősorban a kínai piacon megmutatkozó csökkenő alkohol kereslet miatt. A cég árfolyama a párizsi parketten több mint 25 százalékkal szánkázott lefelé 2013-ban, úgy hogy időközben a francia CAC40 tőzsdeindex közel 18 százalékot menetelt. Vagyis lehet, hogy a társaság gyenge teljesítménye áll a távozás hátterében, hiszen október eleji kinevezése óta zuhanórepülésben van a papír.

Forrás: Rémy Cointreau Facebook

A cég papírjai például 12 százalékot zuhantak november végén, miután a társaság nagy profit csökkenésre számít a március végén záródó üzleti évében. Ezt pedig a kedvezőtlen kínai folyamatokkal magyarázta.

A Rémy Cointreau árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ugyanis Kínában a kormány elkötelezte magát, hogy visszább fogja a vállalatok körében a nagyértékű ajándékok vásárlását, valamint korlátozza a céges banketteken fogyasztott alkoholmennyiséget. Ez pedig a prémium minőségű italokat gyártó cégnek igencsak nagy érvágás.

A cég profitwarningjában legalább húsz százalékos visszaeséssel számolt működési eredményében a 2014 márciusában végződő üzleti évére vonatkozóan. De a Rémy már a szeptemberben záruló első üzleti évben is több mint hét százalékos zsugorodást szenvedett el a cég az üzemi eredmény soron, míg a bevételek 3,6 százalékkal csökkentek.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Néhány elemző szerint a Rémy kis szereplő például a Pernod Ricard-hoz, vagy a Diageo-hoz viszonyítva, így szükséges lehet akvizíciót lebonyolítania, hogy diverzifikálja portfólióját, írja a Reuters. A Rémy konyakeladásai a bevételek 60, míg a működési eredmény 80 százalékát teszik ki.

Más elemzők szerint pedig a cégnek sokkal jobban kellene olyan piacok felé nyitni, mint az USA, vagy Oroszország, hogy csökkentse függőségét Kínától.

A bejelentésre mindazonáltal nem reagáltak túl jól a befektetők, a Rémy árfolyama több mint két százalékos esésben van pénteken is, holott a francia parkett biztató emelkedést mutat.