Főként vásárlásra használjuk a bankkártyáinkat

Vágólapra másolva!
Országos reprezentatív felmérést készített a CIB Bank a lakossági kártyahasználatról. Két banki ügyfélből egynek több kártyája is van, és szinte ugyanebben az arányban – 46 százalék – több folyószámlát is nyitottak a felhasználók.
Vágólapra másolva!

Tudjuk, melyik mire való

A több darab plasztik jellemzően hitelkártya-választás a betéti mellett. A válaszadók ötöde más-más célra használja a különböző darabokat, 25 százalékuk a kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket használja ki. A megkérdezettek 12 százaléka hord magánál nem használatos darabot, 25 százalékuk azonban nincs tisztában a bankkártyák közötti különbségekkel. A hitelkártyát elsősorban vásárlásra használják, és csak a válaszadók 11 százaléka vesz fel készpénzt is.

Ingyenes készpénzfelvétel: közel 90 szálék nyilatkozott

A bankkártyát használók túlnyomó többsége tájékozott az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét illetően: a megkérdezettek 86 százaléka már nyilatkozott is; több mint 80 százalékuk a január 20-i határidőt megelőzően. Közel 60 százalék úgy válaszolt, hogy a lehetőség igénybevételéhez szükséges nyilatkozatot internetbankon keresztül adta le, míg a bankfiókban nyilatkozók aránya alig haladta meg a 40 százalékot. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel 70 százaléka egyszer vagy kétszer vett fel készpénzt ATM-ből az elmúlt hónap során, ugyanakkor több mint 10 százalék egyszer sem használta a készpénzkiadó automatát.

Népszerű a kártyás fizetés

A CIB kutatása szerint a megkérdezettek 69 százaléka a kártyás fizetést preferálja a készpénzhasználattal szemben. Mindössze 24 százalék válaszolta azt, hogy inkább készpénzt használ, 7 százalék pedig egyaránt fizet ezzel is, azzal is. A bankkártyás fizetés fő előnyei között a megkérdezettek kiemelték, hogy használatával nem kell készpénzt tartani maguknál, kényelmes, gyors, és biztonságot ad, hiszen a plasztiknak köszönhetően nem kell attól tartaniuk, hogy nincs náluk elég pénz. Bankkártyával elsősorban hipermarketben, szupermarketben, drogériában, gyógyszertárban, ruházati üzletben és benzinkúton fizetünk, de könyv vagy műszaki cikk vásárlásakor is a plasztikot veszik elő a legtöbben. A készpénzhasználat kisebb élelmiszerboltban, pékségben, kávézóban, étteremben, valamint színházban, múzeumban, moziban, illetve taxizáskor jellemző. Azokon a helyeken, ahol a készpénzhasználat a gyakoribb, a kisebb költések a jellemzőek. Ez összefügghet azzal, hogy a megkérdezettek szerint nagyjából 700 forint az a legkisebb összeg, amiért már inkább készpénzzel fizetnének. A felmérésben résztvevők átlagosan 14 alkalommal vásároltak bankkártyájukkal az elmúlt egy hónapban. Ennél többször, átlagosan 17 alkalommal használták fizetéskor plasztikjukat azok, akik bevallottan előnyben részesítik a kártyát a készpénzhez képest.

„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy – bár népszerűbb a bankkártyás fizetés - kisebb költések esetén gyakran készpénzzel fizetünk. A CIB Bank új Kártyázó Számlacsomagjaival azonban érdemes a lehető legtöbb alkalommal használni a plasztikot, hiszen minél többször fizet kártyájával a számlatulajdonos, annál nagyobb kedvezményt érhet el havi számlavezetési díjából. Mindössze napi egy kártyás vásárlás elegendő ahhoz, hogy a havi díja 75%-kal csökkenjen, ráadásul a csomag számos extra szolgáltatást is magában foglal” – mondta el Surányi Zoltán, a CIB lakossági üzletfejlesztési vezetője.