A Visa és a Mastercard nem szolgálja ki Putyin házi bankját

Vágólapra másolva!
Nemcsak Vlagyimir Putyin magánbankára és közeli tanácsadója került fel az amerikai szankciós listára, hanem az a bank is, amelyben a tanácsadó a legnagyobb tulajdonos. A két legnagyobb bankkártya-kibocsátó nem teljesíti a bank tranzakcióit.
Vágólapra másolva!

A világ két legnagyobb bankkártya-kibocsátója, a Visa és a Mastercard előzetes bejelentés nélkül leállította a Rosszija Bank ügyfelei által indított tranzakciók végrehajtását – írta a Reuters a bank pénteki közleménye alapján. "A Rosszija vezetése megérti az ügyfelek nehézségét a jelen helyzetben, és mindent megtesz, hogy megoldja a problémát" – írta a bank.

A bankot nem a piaci részesedése teszi fontossá (csak a 17. legnagyobb orosz bank), hanem a politikai kapcsolatai. A szentpétervári bank ügyfelei között van ugyanis az orosz állami vezetés több tagja, így az ott születő és karrierjét a városban indító Vlagyimir Putyin belső körének tagjai is az amerikai pénzügyminisztérium szerint. A pénzügyminisztérium magát a bankot is felvette a szankcióval sújtottak listájára. A szankciós listán írt információk szerint a banknak rengeteg amerikai és európai kapcsolata van, és kiszolgál több olaj- és gázipari vállalatot is.

A bank legnagyobb tulajdonosa Jurij Kovalcsuk, aki több állami vezető, köztük Vlagyimir Putyin magánbankára és közeli tanácsadója. Bár nem bizonyított, hogy az orosz elnök is a Rosszija Bank ügyfele lenne, vagyis nem tudni, hogy a Visa és a Mastercard Putyin bankkártyáját is befagyasztotta-e (ha van ilyen), de az elnök Kovalcsukkal való szoros kapcsolata miatt ez egyáltalán nem elképzelhetetlen.