Világszerte rossz a tőzsdei hangulat

Vágólapra másolva!
Örömtánc helyett negatív hangvételű kereskedéssel indul az idei év utolsó hónapjának első kereskedési napja. Csak aztán nehogy a többi is ilyen legyen.
Vágólapra másolva!
  • Már Európában sem volt ma túlságosan jó a hangulat, a főbb indexek 0,4-1,7 százalék közötti mínuszokat mutatnak, ám a DAX esetében azért annyira nagy esést nem lehetett látni napközben, és a 10 000 ponttól sem távolodtunk el lényegesen.
  • Közben az oroszok számára kedvező, hogy a rubel még képes is volt valamit erősödni a mélypontokhoz képest, ráadásul a nyersanyagok is szép fordulatot mutatnak be, 1 200 dollárnál jár már az arany, és 67,5 dollárnál a WTI árfolyama. Ez persze lehet csak rövid korrekció az olaj esetében, ám érdemes lehet figyelni.
  • Ahogyan érdemes figyelni az Apple árfolyamát is, ami nyitás után hirtelen beszakadt, közel 6 százalékos mínuszba csúszott az árfolyam, holott semmi fontosabb hír nem érkezett a céggel kapcsolatban. Az egész tech szektort magával húzza ez az esés, a főbb papírok közül az Alibaba 4,7, A Tesla 5 százalékos mínuszban jár. A főbb indexek 0,4-1,4 százalék közötti mínuszoknál szóródnak, holott a ma délutáni makroadatok alapvetően vegyesen sikerültek.
  • Ebben a piaci hangulatban a forint 306,2 közelében tartja magát az euróval szemben, miközben a dollár 245,3-ig jött vissza.
  • A magyar részvényeknek viszont nem ment, 1,5 százalékos eséssel zárt a BUX index, köszönhetően a gyengélkedő olajnak, és az emiatt szenvedő rubelnek. A Richter 2,7 százalékot esett zárásra, igaz, a 3 700 forintos szintet sikerült megtartani. Az OTP 3 913 forintig gyengült, a fontos 3 900 forintos szint azonban itt is kitartott. A Mol közben 11 780 forinton zárt, 100 forinttal a napi mélypontja felett, ám az 1 százalékos mínusz a rövid távú technikai kép mellett továbbra is gyenge. A Magyar Telekom pedig még különösebb hír nélkül is képes volt 334 forinton, 5 forintos mínusszal zárni.