Vágólapra másolva!
Továbbra sem javul a Google technikai képe, sőt, őszi figyelmeztetésünk óta hiába esett több mint 15 százalékot az árfolyam, újabb mélységek nyílhatnak meg előtte.
Vágólapra másolva!

Ősszel már figyelmeztettünk rá, hogy a Google technikai képe súlyos gyengeségről árulkodik. Az akkor formálódó dupla-csúcs óta több mint 15 százalékot esett az árfolyam, és csak sokasodnak a komor fellegek a keresőóriás grafikonja felett. A hét első felében kritikus szintet tört le a részvény, és ha így marad a helyzet az előttünk álló napokban, akkor további esések elé nézhetünk.

Csúcsok után lefordulás

Ami szeptember közepén még dupla csúcsnak tűnt, mára inkább triplának látszik a heti grafikonon. A részvény nem tudott a 2014 elején felállított történelmi csúcsnál magasabbra kapaszkodni, a 600 dollár körüli szintek rendre visszaverték a támadást, októberben pedig már eddig a szintig sem tudott felpattanni a részvény. Ezzel markáns negatív divergencia alakult ki az MACD és RSI indikátorral is, a negatív üzenet eddig visszaigazolódni is látszik.

A héten ráadásul az alakzat "nyakvonalát” is letörte a Google, és még 500 dollár alatt is megfordult átmenetileg. A dupla/tripla csúcs alakzat ezzel egyelőre befejezettnek tűnik, ami a hosszú távú emelkedő trend megtörését is megerősíti. Fontos persze, hogy az utolsó gyertya még nem végleges, a csütörtöki és pénteki kereskedés hozhat fordulatot, de így is világos, hogy milyen kritikus szintekkel kacérkodik a Google.

Ha beigazolódnak a negatív jelzések, akkor még érdemi esés jöhet a Google-nél. Az alakzat magasságából számított "célszint” nagyjából egybeesik a 420-440 dollár között húzódó támaszzónával, amit még 2013 közepén jelölt ki a részvény. Ez lehet az első érdemi megálló a hosszú távú grafikonon, ha a hetet a jelenlegi szinteknél, azaz a fontos támasz alatt zárja a részvény.

Google heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A visszateszt is meglehet

A napi grafikonon is szembe tűnő az 520 dolláros szint letörése, amit egy még tekintélyesebb csökkenő gyertya követett kedden. Az azóta kibontakozott széles részvénypiaci rali a Google árfolyamát is megemelte, de ez egyelőre legfeljebb a letört szint visszatesztelésére elegendő. Az előttünk álló napok kulcsfontosságúak: ha az ellenállás kitart, akkor a Google előtt inkább lefelé vezethet az út. Az 50 és 200 napos mozgóátlagok által alkotott "halálkereszt” ebbe az irányba mutat.

A felpattanást az túladott zónából kilépő RSI indikátor és a vételi jelzésre készülő MACD indikátor is támogatja. Egyik jelzés sem cáfolja meg az eddig vázolt képet, de némi türelemre intenek. Érdemes megvárni, hogy valóban visszafordítja-e az 510-520 közötti ellenállás az árfolyamot, és akkor akcióba lépni. Ha valóban esés indul meg, a célszint 420-440 dollár lehet, stop szintünket pedig valahová az 520 dolláros szint fölé kell helyeznünk.

Google napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.