Piacbefolyásolás miatt csapott le az MNB

MNB hitelprogram
Vágólapra másolva!
A Fuso Ecosystem Nyrt.-t 10 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank, mert a hivatalosan kijelölt információtárolási rendszerben megalapozatlan, félrevezető információkat hozott nyilvánosságra, és ezzel tiltott módon befolyásolta a piacot, közölte a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az MNB megállapítása szerint a Teve Tévé Kft megvásárlásáról, illetve ezzel összefüggésben történt zártkörű tőkeemelésről adott tájékoztatásában a Fuso hamis szakértői értékbecslésre hivatkozott, amely a Teve Tévé értékét 182,5 millió forintban határozta meg.

A jegybank megállapította: a „szakértői vélemény” készítője bizonyítható módon nem valós, a keltezése pedig nagy valószínűséggel nem felel meg a valóságnak.

Bevonnák a rendőrséget is

Mivel a piacfelügyeleti eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján az ügyben több bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál.

Szándékosság

A rendelkezésére álló bizonyítékok összességének elemzése alapján az MNB feltárta, hogy a Fuso Nyrt. képviseletében eljáró igazgatósági tagnak tudatában kellett lennie a „szakértői vélemény” hamis voltának, így az MNB a megalapozatlan, félrevezető információ nyilvánosságra hozatalának szándékosságát is megállapította.