Még tovább emelkednek a tőzsdék?

bika, tőzsde
Vágólapra másolva!
Hamar visszatért az optimizmus az amerikai tőzsdékre egy gyors korrekciós hullám után. Az elmúlt két kereskedési nap során jelentőset emelkedett az S&P 500, a Nasdaq, a Dow Jones, illetve a Russel 2000 index is. Az elrugaszkodás a 2009 óta tartó emelkedő trend folytatódását jelezheti, azonban az elmúlt hetekben bekövetkezett árfolyam ingadozás némi bizonytalanságra utalhat.
Vágólapra másolva!

Igen gyakori találgatások tárgya, hogy mégis meddig tarthat a bikapiac az amerikai tőzsdéken. Az elmúlt egy-két hétben mutatkoztak ijesztő jelek, azonban az utóbbi két kereskedés során komoly felpattanás történt az amerikai piacon.

S&P 500: Folytatódhat az emelkedő trend

A kisebb korrekciós hullám után a trendcsatorna aljáról elrugaszkodva ismét erősödésbe lendült az S&P 500 index. A trendcsatorna letörése még annak ellenére is igen kedvezőtlen lett volna, hogy októberben csak fals kitörésnek bizonyult a jelzés.

Jelentős emelkedést produkált az elmúlt két napban az S&P, és akár újabb történelmi csúcsra futhatna a 2150 pont körül található csatornatető elérésével. A további erősödést az MACD indikátor vételi jelzése is megtámogathatja.

S&P 500 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

RUSSEL 2000: Aranykereszt jelzés közelít

Társainál némileg gyengébb technikai képet fest a kis- és közepes vállalatokat tömörítő Russel 2000 index. Az árfolyam már több, mint egy éve oldalazó mozgásban halad az 1080, illetve az 1210 pontos szintek között. Az elmúlt napok elrugaszkodása során megközelítette a markáns sávtetőt, amely megakadályozhatja a további erősödést.

A markáns ellenállás áttöréséhez a mozgóátlagok aranykereszt jelzése adhatná meg a löketet, ám a Russel 2000 oldalazó mozgása esetében ez nem feltétlenül megbízható jelzés. Azonban az MACD is hamarosan vételi szignált adhat, ami tovább támogathatja az erősödést. Az 1210 pontos ellenállás áttörésekor akár a sávból számítható 1310 pontos szintet is megcélozhatná.

Russel 2000 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

DOW JONES INDUSTRIAL AVERAGE: Jól vizsgázott a csatornaalj

Történelmi csúcsa felé veheti az irányt a Dow Jones Industrial Average is. Természetesen nagyszerű jel a trendvonalról való elrugaszkodás, ráadásul társaihoz hasonlóan a Dow Jones emelkedését is segítheti az MACD vételi jelzése. Ebben az esetben a jelenlegi történelmi csúcsot jelentő 18000 pontos ellenállás legyűrése után könnyedén elérhetné a csatornatetőt is az index.

Dow Jones Industrial Average napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

NASDAQ 100: Közel a csatornatető

A korábbi 4100 pontos történelmi csúcs, illetve az 50 napos mozgóátlag visszatesztelése kezdett erősödésbe a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq index. Azonban a Nasdaq közelebb tartózkodik trendcsatornája tetejéhez, mint az S&P 500 és a Dow Jones, így hamarabb futhat markáns akadályba. A csatornatető legyűrése azonban nagyon kedvező jelzés lenne, amely megerősíthetné az emelkedő trend folytatódására utalható jeleket.

NASDAQ 100: Közel a csatornatető Forrás: AmiBroker, Investor.hu