Megbicsaklott a kínai expressz

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben bámulatos szárnyalást láthattunk a kínai részvénypiacon, ez azonban ma megtört, a kínai Shanghai Composite Index ugyanis több mint 5 százalékot zuhant. Az esés hátterében több tényező is állhat, melyek közül a legkiemelkedőbb, hogy a kínai vezetés gazdasági növekedésre vonatkozó most kiszivárgott várakozásai további lassulást vetítenek előre.
Vágólapra másolva!

A kínai részvénypiac eszméletlen gyorsaságú szárnyalást tudhat maga mögött. Elég, ha a nem egészen egy hónap alatt látott 23 százalékos emelkedésre gondolunk, amely egy összesen több mint 40 százalékos ralihoz járult hozzá az elmúlt bő fél évben. A növekedés azonban ma megtört, és a főbb kínai részvények mozgását leképező Shanghai Composite Index több mint 5 százalékot zuhant egy nap leforgása alatt.

Shanghai Composite napi grafikon

Még pesszimistább lehet a kínai vezetés

Egy ekkora mértékű felhúzás után természetes a korrekció bekövetkezése, azonban a Shanghai Composite esése mögött nem csak profitrealizálás állhat.

A zuhanásban az a pletyka is szerepet játszott, mely szerint a kínai vezetés csak 7 százalékos növekedési célt tűzhet ki maga elé a jövő évi gazdasági bővülésre vonatkozóan. Ez alacsonyabb az idei évre vonatkozó 7,5 százalékos céloknál, így úgy tűnik, hogy a kínai vezetés is a gazdaság növekedésének további lassulására számít. Fontos azonban gyorsan tisztázni, hogy ez még messze nem a növekedési célok hivatalos bejelentése volt, hiszen az majd csak tavasszal várható.

Ugyanakkor elemzők úgy vélik, hogy még a 7 százalékos növekedésnek sem szabad nagy problémát jelentenie. Ez az ütem ugyanis még továbbra is elegendő a megfelelő foglalkoztatottság biztosítására, és tízezer új munkahely megteremtésére. Abból a szempontból pedig még jót is jelent, hogy az alacsonyabb növekedési cél csökkentheti a helyi kormányzatokra nehezedő nyomást, és szabadabb teret enged nekik reformok kivitelezésére.

További lazítás várható?

Mindehhez hozzájárul még, hogy a nagybankok kínai központi banknál tartott kötelező tartalékaik arányának csökkentéséért lobbiznak a törvényhozóknál. A nagybankok az elmúlt hónapokban visszaesett profitabilitásuk miatt szeretnék elérni a kötelező tartalékok csökkentését.

Amennyiben ez a cél is teljesül, az a hitelezés könnyítése irányába mutat, ezen keresztül pedig a gazdasági növekedést is serkentheti. Bár ez felveti a kérdést, hogy vajon mi a jobb megoldás: Peking engedjen nagyobb mértékű hitelezést, de ezzel tovább fújja az amúgy is vészesen nagy hitellufit, vagy ragaszkodjon a szigorúbb tartalékarányhoz, ami viszont a gazdaság növekedést lassíthatja tovább? A kérdés eldöntése emiatt koránt sem egyszerű a kínai vezetés számára.

A jelenlegi szabályozás szerint a bankok a betéteiknek a 20 százalékát kell a központi banknál elhelyezni kötelező tartalék címén. Amennyiben ezt az értéket mindössze fél százalékponttal csökkentenék, az máris 500 milliárd jüannal, vagyis 81 milliárd dollárral növelné a kiadható hitelek állományát.

Hitelből veszik a részvényeket

Sokan a tartalékráták lehetséges csökkentésére vonatkozó spekulációkat tartják az elmúlt hónapok kínai tőzsdei ralija mögötti fő hajtóerőnek. De elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi részvénypiaci emelkedés mögött hatalmas mennyiségű hitel áll. Zhang Zhiwei, a Deutsche Bank közgazdásza például úgy becsli, hogy a hitelből finanszírozott részvénytranzakciók értéke 881 milliárd jüanra ugrott december 5-ig, a június végén látott 406 milliárdos értékről. Szerinte tehát a kötelező tartalék arány csökkentése további olaj lehet a tűzre, és a tőkeáttétel növekedése révén a kínai pénzügyi stabilitást is fenyegetheti. Így az sem elképzelhetetlen, hogy a központi bank jövő év elejére halasztja a vágást (ha egyáltalán amellett dönt), hogy ezzel is elkerülje a kint lévő hitelek további növekedését.

Látható tehát, hogy a kínai gazdaságban továbbra is alapvető fontosságú kérdések állnak megválaszolatlanul. Egyáltalán nem biztos tehát az sem, hogy a növekedési várakozások csökkentése egyértelműen rosszat jelent. De ugyanúgy a levegőben lóg az ingatlan, illetve hitelpiaci lufi bármikor bekövetkezhető kidurranása is, ami továbbra sem elhanyagolható tényező. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a befektetők nagyon óvatosak, és a legapróbb negatív jelre is szélsőségesen érzékenyen reagálnak, ahogy ezt a mai 5 százalékos zuhanásnál is megtapasztalhattuk.