Vágólapra másolva!
Hatalmas raliban van ma az orosz RTS tőzsdeindex, miután több kedvező hír is érkezett, ami segíti a menetelést. A rubel közben ma 8 százalékkal erősödik, és már 54,5 közelében jár a dollárral szemben. 
Vágólapra másolva!
  • Az orosz RTS tőzsdeindex 10 százalékkal ugrik, az erősödő rubelnek és az újból emelkedő olajáraknak köszönhetően. Emellett a hírek szerint a Rosneft olajcég nagyjából 7 milliárd dollárnyi lejáró hiteltartozását törlesztette. Ez pedig gyengítheti az olyan elképzeléseket, melyek szerint a nagy orosz cégek nem lesznek majd képesek visszafizetni tartozásaikat a csökkenő olajárak, a dollár alapú finanszírozásból való kiszorulás és a gyengülő rubel miatt. Az RTS a múlt hét keddi záróértékéről már több mint 33 százalékkal pattant vissza.
  • A rubel ma egyelőre több mint 8 százalékkal erősödik a dollárral szemben, amivel az USDRUB jegyzések már 54,5 körül járnak. Múlt hét kedden még a 79-es szintet is megérintette a keresztárfolyam. Az újra emelkedésnek induló olajár mellett az is segítheti a rubelt, hogy a kínai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy készek pénzügyi segítséget nyújtani az oroszoknak, ha szükséges.
  • Visszafogott emelkedést láthatunk a magyar piacon a mai kereskedésben, a BUX index 0,5 százalékos pluszban áll. Az OTP szerepel a legjobban a blue-chipek közül, a bankpapír egy százalék felett erősödik (3800 forint) a jó hangulatnak köszönhetően.
  • A többiek nem mutatnak jelentős elmozdulást, a Mol 0,5 százalékkal emelkedik, míg a Richter és a Magyar Telekom pénteki záróáraikhoz közel mozognak. A forgalom nem túl jelentős a hosszú ünnepi szünet előtt, délután fél négy körül nem éri el a 2 milliárd forintot.
  • Délelőtt ismét gyengülésnek indult a forint, azonban az euróval szembeni árfolyamot a 317 körüli magasságok ismét visszafordították, és már 315 körül jár a magyar deviza. Az USDHUF árfolyam pedig továbbra is tizenkét éves forintmélypont körül, 257,5 környékén ingadozik.
  • Viszonylag nyugodt napja van az európai tőzsdéknek, ahol az olajár délelőtti visszapattanásának és a rubel erősödésének köszönhetően emelkedni tudnak a részvényindexek. A piacokon 0,2-1,2 százalékos erősödéseket lehet látni, a legjobban teljesítő német DAX pedig a 9900 pontos szintig ért vissza. A spanyol IBEX viszont csak stagnálásra képes.
  • Az európai tőzsdékről Amerikára is átragadhat majd a viszonylagos jó hangulat, így 0,2-0,3 százalékos emelkedéssel kezdődhet a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken. Fontos makroadat a használt lakások értékesítésén kívül nem lát majd napvilágot, így nyugodtabban telhet a nap az ünnepek közeledtével.
  • Délután ismét mínuszban mozog a WTI és a Brent is, holott délelőtt még nagyobb felpattanást mutattak. A Brent 61 dollárig, a WTI 56,6 dollárig csúszott vissza. Vasárnap Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok olajminisztere is úgy nyilatkozott, hogy rövidesen stabilizálódhat az olajár, és ennek volt köszönhető a délelőtti felpattanás.