Jó ideig alacsony maradhat az olajár

Skócia, Bp olajfúrótorony, Északi-Tenger
A picture shows section of the BP ETAP (Eastern Trough Area Project) oil platform in the North Sea, around 100 miles east of Aberdeen, Scotland on February 24, 2014. The British cabinet will meet in Scotland for only the third time in history to announce plans for the country's oil industry, which it warns will decline if Scots vote for independence. The fate of North Sea oil revenues will be a key issue ahead of the September 18 referendum to decide whether Scotland will end its 300-year-old union with England, and is expected to be the focus of Prime Minister David Cameron's cabinet meeting. AFP PHOTO / POOL / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
A jövő év első felében is alacsony kőolajárra lehet számítani a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint, hiszen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete egyelőre nem hív össze rendkívüli ülést, hogy szigorítsa a kitermelést, a soron következő tanácskozásra pedig csak jövő júniusban kerül sor. A tartósan alacsony olajár akár 0,5 százalékponttal is növelheti világszinten a növekedést, ami újabb lendületet adhat a részvénypiacoknak. A nyersanyag befektetések jelenleg rövid távon még kockázatosak, azonban hosszabb távra jó beszállási pontokat találhatunk Horváth István szerint. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három évben az egyre nagyobb mértékű amerikai palaolaj kitermelés, a fejlett országok döcögő gazdasági növekedése, és az energiahordozók hatékonyabb felhasználása ellenére is 100-110 dollár környékén mozgott a Brent olaj átlagára, a nagy kitermelő régiókat érintő geopolitikai feszültségek hatására. A második félévben azonban megtört a jég, és a tartósan elhúzódó geopolitika kockázatokhoz hozzászoktak a piacok, és a dollár erősödése erőteljesen lenyomta az olajárakat. Minderre a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) látványosan nem reagált, sőt, legutóbbi nyilatkozataival szinte kiprovokálta az újabb nagy esést. Így a jelenlegi álláspont szerint a közel-keleti országok és a világ többi része között is tovább zajlik a kitermelési verseny.

Hol stabilizálódhat az olaj ára?

„Jelenleg az a legizgalmasabb kérdés, hogy mikor és mi állíthatja meg az olajár esését. Az OPEC e heti bejelentése alapján egyelőre nincs tervben egy rendkívüli közgyűlés összehívása, a soron következő tervezett találkozó jövő júniusi időpontja azonban még jó messze van. Egyelőre tehát belátható időn belül nem látni az árcsökkenés végét. A tartósan alacsony olajárnál azonban egyre kevésbé éri meg beruházni, sőt, a legdrágább technológiát használó mezők, illetve a kanadai olajhomok esetében már a kitermelés költsége sem feltétlenül térül meg. Ezek a projektek már nem jutnak friss finanszírozáshoz, így középtávon a kínálati oldal alkalmazkodása az OPEC kitermelési kvóta vágása nélkül is megteremtheti az egyensúlyt.

A következő negyedévben akár még a jelenlegi 60 dollár alatti árszintnél is lejjebb mehetünk, de hosszabb távon a jelenleginél magasabb szinten alakulhat ki egy új egyensúlyi kőolajár. A határidős jegyzések alapján 2015 végére az olajár a 70 dollár körüli szintre erősödhet vissza” – mondta el Horváth István.

Gazdasági következmények

Mivel szinte minden egyes országban komoly súlyt képviselnek az energiakapcsolt termékek, amelyek árát az energiahordózók árának változása - akár a közlekedési, szállítási költségeken keresztül - befolyásolja, ezért a következő negyedévben további látványos fogyasztói árcsökkenésre lehet számítani. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a már eddig is alacsony infláció újabb csökkenése reagálásra ösztönzi a jegybankokat. Az Európai Központi Bank esetében ez a szóban forgó mennyiségi lazítási program első negyedéves megvalósulását jelentheti, míg hazai szinten tovább erősíti az MNB újabb kamatcsökkentésére vonatkozó várakozásokat.

„Fontos következménye lehet a tartósan alacsony olajárnak az is, hogy az energiaimportőr országok - tehát gyakorlatilag a teljes Európai Unió - gazdasági kilátásai javulni tudnak. Világszinten pedig akár 0,5 százalékponttal is javulhat 2015-ben a gazdasági növekedés a jelenlegi számítások szerint. A várható vállalati profitnövekedés miatt tehát rövidebb távon gondolkodva mindenképpen érdemes részvényeket, ezen belül is főként európai papírokat venni, mivel az olajár csökkenés egy újabb hajtóerő lehet a tőzsdék számára” – tanácsolja Horváth István. „Befektetési szempontból a nyersanyagok 2014-ben ugyan nem teljesítettek jól, és még további áresés is elképzelhető, de bátor befektetőknek több éves időtávban gondolkodva már érdemes lehet beszállni a nyersanyagokba” – tette hozzá a szakember.