Hol áll meg a forint?

Vágólapra másolva!
Bár a történelmi mélységek közeléből ma visszarántották a forintot, azért az semmiképp nem néz ki jól, hogy továbbra is szakadék szélén billeg az árfolyam. Közeleg az év vége, a csökkenő államadósság rátához a mostaninál nem lehet sokkal gyengébb a forint, utána viszont nem sok jót sejtet a hosszabb távú grafikon képe. 
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy év végén az államadósság GDP arányos rátája csökkenjen, a mostaninál sokkal gyengébb forintot nem igazán engedhet meg magának Magyarország. A 315-ös szintnél hajszállal ugyan, de egyes kalkulációk szerint még meglehet a csökkenés, efölött viszont már egyre kisebb annak az esélye. Így nézve nem is csoda, hogy a forint olyan határozottan visszafordult a történelmi mélységek közeléből, a nagy kérdés azonban, hogy ez a folyamat mennyire lehet tartós.

Pontos választ adni erre nagyon nehéz, hiszen igen sok tényező befolyásolhatja a forint mozgását, kezdve a nemzetközi folyamatoktól az egészen magyarspecifikus makrogazdasági vagy gazdaságpolitikai faktorokig. Ahelyett, hogy pro és kontra kezdeném felsorakoztatni az érveket, egyszerűen csak nézzünk rá a grafikonra. Az ugyanis jól tükrözi a fundamentumokat, és ha jól olvassuk a jeleket, még akár a jövőre vonatkozóan is következtethetünk belőle.

Abból viszont, amit a grafikon üzen, sok jóra nem számíthatunk. Egy igen markáns emelkedő háromszögben mozog az árfolyam, vagyis bár a forintvevők a 315 feletti szinteknél rendre megjelennek, az idő előrehaladtával az eladók már egyre magasabb árszinten is hajlandóak megválni a devizától. Vagyis lehet, hogy egészen 310-ig erősödünk a következő napokban, onnan viszont könnyen elindulhatunk megint a gyengülés irányába. Márpedig ha így lesz (amire persze semmi garancia sincs), akkor a forint a jövő évet akár további gyengélkedéssel és új mélypontok elérésével is kezdheti.

EURHUF árfolyam Forrás: Amibroker, Investor.hu

Ezt láthatjuk már egyébként a dollárral szembeni mozgást ábrázoló grafikonon is. A dollár az euróhoz képest is erősödött, így a forint az elmúlt hetekben lokális mélypontot ütött a devizával szemben. A korábban igen fontos 250-es szintig még lejöhetünk ugyan, de ha innen nem sikerül lejjebb menni, úgy idővel a 270-es magasságokat is célba veheti majd az árfolyam.

A technikai elemzés szépsége viszont egyben a gyengesége is. Segítségével gyorsan tudunk jó következtetést levonni, az egyszerűsége miatt azonban sokszor küld félrevezető jeleket is. Egy mankónak mindenesetre jó a befektetések világában.

USDHUF árfolyam Forrás: Amibroker, Investor.hu