Gigantikus piaci buborék fújódik!

S&P 500 napi grafikon
Vágólapra másolva!
Egy gigantikus, a 2008-as válság előtt látottnál is nagyobb buborék fújódik az amerikai piacokon, mely 2016-ban pukkanhat ki - véli Nouriel Roubini, híres befektetési guru.
Vágólapra másolva!
  • Ismét összeomlással riogat a világvége jóslatairól elhíresült Nouriel Roubini. A híres befektetési szakember szerint tovább fújódik az a részvénypiaci lufi, melyre már 2013-ban is felhívta a figyelmet.
  • A mostani buborék szerinte jóval nagyobb a 2008-as válság előtt látottnál, és méltán kiérdemli az "összes eszközár-buborék anyja" nevet.
  • Erre bizonyíték az idei (és tavalyi) részvénypiaci rali, valamint a magas hozamú bóvli vállalati kötvények rekordszintre felugró kibocsátása is.
S&P 500 napi grafikon Forrás: Investor.hu, AmiBroker

  • Roubini szerint ez utóbbi nagyon aggasztó, mivel a jegybankokból áramló olcsó pénznek és az alacsony hozamkörnyezetben megnövekvő befektetői hozaméhségnek köszönhetően a vállalati bóvlikötvények piaca soha nem látott méretűre nőtt.
  • Továbbá a technológiai és közösségi médiapiaci részvények értékeltsége is túlfeszítetté vált, ami hamarosan nagy piaci mélyrepüléshez vezethet. Ráadásul nem csak ezekben a szektorokban, hanem a piac többi részén is, így akár a hitel- vagy ingatlanpiacon szintén kifeszített értékeltségeket láthatunk. Ez a túlárazottság pedig tovább emelkedhet.
  • A buborék fújódását elsősorban a jegybankokból áramló töménytelen likviditás, az "olcsó pénz" okozza. A hatalmas likviditás ellenére alacsony a gazdasági növekedés és az infláció a világ legtöbb részét. Ez a többletpénz pedig nem a reálgazdaságban fejti ki kedvező hatását, hanem számos piaci eszköz árfolyamát mesterségesen felhajtja.
  • Roubini szerint most lehetünk valahol a buborék felénél, így a kipukkanására legalább 2016-ig várnunk kell. Addig jövőre folytatódhat az amerikai gazdaság fellendülése és a részvényindexek menetelése is. Ez a fellendülés pedig a hitelpiacra és a lakáspiacra is igaz lesz.
  • Viszont ez már csak maximum 1-2 évig tarthat, így fel kell készülnünk az összeomlásra, mivel egyszer minden buborék kipukkad - figyelmeztet a szakember.