Egymilliárd dollárt bukott a Tesla zsenije

Vágólapra másolva!
November vége óta egy milliárd dollárral csökkent az elektromos autóiról híres Tesla mögött álló Elon Musk vagyona. Természetesen, mint mostanában oly sok mindennél, itt is a zuhanó olajár áll a háttérben. Az olcsóbb nyersanyag ugyanis számos alternatív energiákra építő vállalat részvényárfolyamát is visszavetette, például az ugyancsak Elon Musk nevéhez köthető, napelemeket gyártó SolarCity papírjait is.
Vágólapra másolva!

Rengeteget veszít a rohamosan zuhanó olajáron Elon Musk, mivel az amerikai milliárdos zseni nevéhez köthető több, alternatív energiákat hasznosító vállalat papírjai is mélyrepülésbe kezdtek az egyre alacsonyabb olajárak hatására. Musknak több mint 28 millió darab van az elektromos autóiról híres Tesla részvényekből, és ugyancsak nem keveset, 21 milliót birtokol a napenergia-rendszereket ügyfeleknek beszerelő SolarCity papírjaiból is.

A Tesla Motors árfolyama (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Nem realizált veszteségének átterében egyértelműen az olajár esése áll. Ezt jól szemlélteti, hogy november 26-án, mielőtt az OPEC az olajkitermelés mértékének változatlanul hagyása mellett döntött volna, Musk részvénypakkjainak értéke 8,2 milliárd dollárt tett ki, ezek mai árfolyamon vett értéke pedig 7 milliárd dollárnál is alacsonyabb.

A SolarCity napi árfolyama (NASDAQ) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Tesla részvény árfolyama 16 százalékot esett, azóta, bár még így is 39 százalékos növekedést ért el az idei évben, de SolarCity is jelentős, 11 százalékos árfolyamesést szenvedett el az olajkartell döntése óta. A szolárcég veszteségének mértékét jól szemlélteti, ha az év során eddig látott 12 százalékos esését az S&P 500 9 százalékos növekedésével, és a kis kapitalizációjú vállalatok által alkotott Russell 2000 index 0,6 százalékos növekedésével vetjük össze.

Ha a szélesebb napenergia szektort nézzük, a MAC Global Solar Energy Indexet követő Guggenheim Solar ETF az év során 3,6 százalékot csökkent, és jól látszik, hogy főleg szeptembertől indult be az igazi mélyrepülés.

A csökkenő olajárak ugyanis nem tesznek jót a még meglehetősen drágán termelő alternatív energiaforrásokat hasznosító cégeknek sem. Ha olcsón tudunk hozzájutni a hagyományos energiahordozókhoz, akkor talán alább hagyhat a kereslet is az ilyen megoldások iránt, legalábbis rövid távon.

Forrás: Investor.hu