Déli Áramlat: az oroszok és a bolgárok még tárgyalnak

Vágólapra másolva!
És a csőgyártó cégek sem álltak le.
Vágólapra másolva!

A bolgár energiaügyi miniszter vezetésével küldöttség utazik december 19-én Moszkvába, hogy tárgyaljon a Déli Áramlat gázvezeték építésének megkezdéséről, amit az oroszok szóban néhány hete leállítottak, közölte a Ria Novosztyi orosz hírszolgálat.

Merkel támogatja

Angela Merkel német kancellár néhány nappal ezelőtt új tárgyalásokat szorgalmazott Bulgária és Oroszország között a Déli Áramlat megépítéséről. A német kancellár azt javasolta, hogy a tárgyalásokat a már megkötött szerződéseket alapul véve kellene újrakezdeni. Angela Merkel szerint az Európai Unió lényegében nem ellenzi az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Európába juttató vezeték megépítését. Európai oldalról "nem mondtak le" a projektetről, mondta Angela Merkel.

A csőgyártók nem álltak le

Eközben orosz lapértesülés szerint a gázcsőgyártó cégek továbbra is szállítják Bulgáriába a Déli Áramlat Fekete-tenger alatt húzódó első szakaszához a csöveket. A Fekete-tenger alatti első vezeték létrehozásához 680 ezer tonnányi gázcsőre van szükség, ennek döntő többsége már Bulgáriában van, csak 10 ezer tonnányi vár elszállításra a gyártótelepekről. A gázcsövek 50 százalékát a német Europipe gyártja, másik 50 százalékát két orosz cég.

A tengerfenéki második vezetékszakaszhoz a csőszállítások a jövő év kezdetén kezdődnek és egyelőre senki sem mondta fel az ezzel kapcsolatos szerződéseket. A második szakaszhoz a 335 tonnányi összsúlyú cső 60 százalékát ugyanaz a két orosz cég szállítja, mint az elsőhöz, a másik 40 százalékát két japán cég.