Csúcson a Facebook! Na de meddig?

facebook, facebook adó,
Vágólapra másolva!
Fantasztikus évet zárt idén a Facebook: egyrészt több sikeres akvizíción is túl van a közösségi médiaóriás, másrészt pedig a tulajdonosok nagy örömére az elmúlt héten új történelmi csúcsot állított fel a részvény 82 dollár közelében. Habár technikai szempont mindenképp üdvözítő a techpapír elmúlt napokban mutatott teljesítménye, azért a figyelmeztető jelzések mellett ne menjünk el szó nélkül.
Vágólapra másolva!

A technológiai szektort figyelembe véve mindenképp felülteljesítő részvény volt 2014-ben a Facebook. Az év eleje óta elért 48 százalékos árfolyam emelkedést egyetlen egy nagyobb internetes papír sem tudta túlszárnyalni, sőt olyan nagyágyúknak, mint a Twitter és a Google még növekedésre sem futotta.

Az év vége felé magára találó Yahoo! igencsak megközelítette a Facebookot, végül azonban úgy néz ki, hogy nem tudja lehagyni a közösségi médiaóriást. Persze, ha az Alibabát is felvesszük a listára, akkor már mindjárt más a helyzet, igaz a kínai "részvénynek” (igazából ADR) csak az IPO árhoz képest sikerült magasabbra nőnie, mint a Facebooknak.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul a 2014-es teljesítményt a múlt héten egy friss történelmi csúccsal koronázta meg a Facebook 82 dollár közelében. Ezzel egyébként a mintegy két hónapja felállított rekordot sikerült átadni a múltnak.

Az új csúcs felállításában kulcsszerepet játszott az emelkedő trendvonal, ahonnan az árfolyamnak nagy lendületet véve sikerült kitörnie a 72,3-78,7 dolláros sávból. Ha kitart a hegymenet, akkor pedig akár a 85 dolláros szintet is elérheti a sáv magasságának eltolásából adódóan.

Egyszer már volt példa a sávból való kitörésre, az október végi próbálkozás azonban végül kudarcba fulladt, amit a harmadik negyedéves gyorsjelentés idézett elő. Habár az időszak jól sikerült a közösségi médiacég számára, a befektetők számára komoly aggályok fogalmazódtak meg a jövőbeli növekedéssel kapcsolatban.

Facebook napi grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikon is arról tanúskodik, hogy nem árt óvatosnak lenni. Legalábbis két divergencia is felfedezhető a Facebook árfolyam grafikonján, az MACD mellett ugyanis 15 napos átlagforgalom is csökkenő tendenciát mutat az árfolyam emelkedésével szemben. Ezek egyaránt a tavaly nyár óta irányadó trend megtörésére utalhatnak.

Facebook heti grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Egyelőre tehát nehéz eldönteni, hogy jövőre is folytatódhat-e a Facebook szárnyalása, vagy alábbhagy a lendület. Mindenesetre, amíg nem romlik el jelentős mértékben a technikai kép, azaz a trend él, addig inkább a vételi oldalon célszerű feltűnni. Ne feledjük, "a trend a barátunk!”