Balog: A bankok nem építettek erős kkv-gerincet az országnak

Balog Ádám Matolcsy György Matolcsyék elmentek addig, ameddig akartak
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (k) Balog Ádám alelnök (j) társaságában az MNB épületében, ahol a hazai vezető kereskedelmi bankok vezetőivel találkozott 2013. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
A háztartások kerültek a célkeresztjükbe.
Vágólapra másolva!

A válság előtti időben túl sok bank lett az országban, jelentős profitelvárásokkal. Versenyt kerestek, amit a jelzáloghitelezésben találtak meg, a túlzott kockázati verseny pedig rossz hitelezési gyakorlatot eredményezett, mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Az eleinte 30 százalékos banki finanszírozási részarány az évek alatt esetenként 70 százalék fölé is emelkedett, miközben az átlagos futamidő is folyamatosan nőtt. Ezek együttesen rendkívül kockázatos pénzkihelyezéseket hoztak, de multinacionális vállalatokat és nagy cégeket nem finanszíroztak, szinte kizárólag "a háztartások kerültek célkeresztjükbe" - véli a jegybank alelnöke.

A bankok nem építettek erős kkv-gerincet az országnak Forrás: MTI/Kallos Bea

Kkv-gerinc az országnak

A bankrendszer a válság előtt nem épített erős kkv-gerincet az országnak, pedig egy egészséges gazdaság működéséhez ez elengedhetetlen lenne, mondta Balog Ádám. Az MNB célja egy egészséges bankrendszer kialakítása, amely a fenntartható fejlődést támogatja, tette hozzá. Az elérendő célok között említette, hogy a bankrendszer legyen versengő, önfinanszírozó, hatékony, innovatív, átlátható és felelős, likvid és tőkeerős, továbbá támogassa a növekedést és egészséges lakossági hitelezést folytasson.