24 millió okosórát ad el jövőre az Apple

Az okosórák piacának várható fejlődése a következő években.
Vágólapra másolva!
Jól fogyhat jövőre az Apple okosórája a UBS elemzője szerint, egészen pontosan 24 millió Apple Watch találhat gazdára.
Vágólapra másolva!
  • A UBS 4 ezer embert kérdezett meg a felmérésében, akik közül 10 százalék állította, igen valószínű, hogy megvásárolja majd az Apple Watch-t.
  • Ez különösen annak függvényének lehet szép szám, hogy a megkérdezett válaszadók 70 százalékának már van hagyományos órája.
  • A UBS kiemeli az elemzésében, hogy ez hatalmas siker lenne az Apple számára, miután 24 millió darabot egyetlen más gyártó - így a Samsung sem - tudott még eladni.
  • Azt persze azért le kell szögezni, hogy ez az Apple számára nem biztos, hogy akkora profitot jelent majd, legalábbis relatív értelemben. A 349 dolláros eladási árral számolva ez 8,4 milliárd dolláros bevételt jelentene az Apple-nek, 20 százalékos árréssel számolva pedig 1,6-1,7 milliárd dolláros profitot nettó soron.
  • Ez az elmúlt 12 hónap nettó nyereségének alig 4 százalékát tenné ki. Igaz, lehetek drágább órák is, melyek jóval magasabb profit tartalommal bírhatnak, ám az is igaz, hogy 2015-re feltehetően bővül majd a nyereség, 45 milliárd dollár mellett például már csak 3,7 százalékos lenne a hozzájárulása nettó soron az okosóráknak.
  • Az pedig figyelembe kell venni, hogy a 24 millió eladott okosóra azt jelenteni, majdnem minden 10. iPhone vásárló vesz egy okosórát is, ami azért elsőre nem tűnik túl konzervatív feltételezésnek.
  • Az viszont biztos, hogy a piacban jelentős potenciál rendelkezik, mivel a következő években 35 százalékos éves növekedési ütem lehet az okosórákban.
Az okosórák piacának várható fejlődése a következő években. Forrás: BI Intelligence