Új mélyponton a forint

Vágólapra másolva!
Közel két és féléves mélypontot ütött a forint a dollárral szemben a "zöldhasú" általános erősödésének következtében. Pedig a részvénypiacokon egyáltalán nincs rossz hangulat, ami indokolta volna a forint gyengülését. A BUX 0,7 százalékos pluszban tudott zárni, miközben Európában és Amerikában is jó a hangulat.
Vágólapra másolva!
  • Gyengülni kezdett délután a forint, ami után kötel két és féléves mélypontra került a dollárral szembeni árfolyama. Az USDHUF 248,9 közelében is megfordult, ahol legutóbb 2012 nyarán járt a jegyzés. Eközben az EURHUF szintén emelkedik, és már 310,5 közelében járunk.
USDHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

  • Ennek hátterében valószínűleg nem magyarspecifikus esemény, hanem a dollár általános erősödése áll. A feltörekvő piaci devizák (ahova a forint is tartozik) legtöbbje ugyanis szintén gyengül a dollárral szemben, a leggyengébben teljesítő orosz rubel már majdnem 2,5 százalékot veszített ma az értékéből, és új történelmi mélyponton mozog.
Forrás: Investor.hu
  • Pedig a részvénypiaci hangulat kedvező, ami általáben erősíteni szokta a forintot. A magyar tőzsdén a BUX 0,7 százalékos pluszban zárt (ráadásul a legjobban teljesítő részvényindex volt a régióban), miután a blue-chipek az OTP kivételével erősödni tudtak.
Forrás: Investor.hu

  • Az OTP elvesztette napközben összeszedett előnyének nagy részét, és 0,2 százalékos mínuszban tudta befejezni a kereskedést (3941 forint). A Magyar Telekom viszont ma is remekelt, és 1,8 százalékot drágult (348 forint). A Mol is összeszedte magát, és 0,8 százalékot emelkedett (11 640 forint), amit a korrigáló olaj is segített. A Richter pedig 1,2 százalékot drágult (3930 forint).
  • A Magyar Telekom, a Mol és a Richter egyaránt holnap teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, amit így a befektetők optimistán várhatnak.
  • Az európai börzéken 0,8-2 százalékos rali alakult ki, ugyanakkor Amerikában csak mérsékelt erősödéseket lehet látni. A Nasdaq ráadásul stagnál.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu
  • A jó hangulatot segítheti a vártnál erősebb amerikai foglalkoztatottsági adat. Az ADP statisztikái szerint októberben 230 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az USA-ban, miközben az elemzők csak 220 ezer fős bővülésre számítottak. Ezen túl a szeptemberi 213 ezer fős bővülést mutató adatot felfelé, 225 ezerre módosították.
  • Az olajár ma kissé korrigálja az elmúlt napok mélyrepülését, a WTI 1,9 százalékos erősödéssel 78,6 dollárig tért vissza, míg a Brent 1 százalékos drágulás után 83,6 dollárnál mozog.