Még többet szakított a Hertz-ből a tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
Carl Icahn a világhírű aktivista befektető tovább növelte részesedését az Egyesült Államok második legnagyobb autókölcsönző vállalatában, a Hertzben. Bár korábban is ő volt a vállalat legnagyobb részvényese, így még nagyobb befolyással lehet a vállalat vezetésére.
Vágólapra másolva!
  • Tovább növelte részesedését a Hertz autókölcsönző vállalatban Carl Icahn. Az aktivista befektető mostmár 10,77 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban a korábbi 8,48 százalékkal szemben.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, vagy éppen a Pershing feje, Bill Ackman.
  • Eddig is az amerikai milliárdos volt a Hertz legnagyobb részvényese, ezzel elérve az elmúlt hónapok vezetőségi változásait, amely során saját embereit ültette a vállalat vezetésébe.
  • A hónap folyamán a Hertz vezérigazgatójának nevezték ki az Icahn által támogatott John Tague-t, háttérbe szorítva Scott Thomson-t, aki mögött pedig a vállalat második legnagyobb részvényese, Jana Pertners állt.
  • Icahnnek egyelőre nem sikertörténet a Hertz-befektetése, mivel augusztus 20-a óta (mikor bejelentette, hogy jelentős tulajdoni hányadot szerzett a cégben) több mint 20 százalékot esett a papír árfolyama.
  • A tegnapi hír hatására azonban 3,65 százalékot emelkedett az árfolyam, amit piaczárás után további 1,7 százalékos ugrással fejelt meg.
Hertz napi áfolyam (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu