Szárnyal a Ryanair

Vágólapra másolva!
Az ír Ryanair idén másodszor is megemelte az év végére várható profit várakozásának értékét, mindezt az után, hogy a szeptemberben zárult, második negyedéves adózott eredményeit publikálta, amelyek nagyon bíztató képet mutatnak a vállalat teljesítményéről és várható jövőjéről. A pozitív hírek hatására részvény árfolyama is szárnyal és már 9 százalék fölött is járt piacnyitás óta. 
Vágólapra másolva!

Az ír légitársaság második negyedéves adózott eredménye 598,2 millió euróra növekedett az eladások 6,75 százalékos emelkedésével, bár ezzel némiképp alulmúlta a 610,8 millió eurós elemzői várakozásokat. A szeptemberben zárult félév 795 millió eurós adózás utáni eredménye 32 százalékos emelkedést mutat éves szinten, de némileg elmarad a vállalat által becsült 799 millió eurótól.

A Ryanair menedzsmentje szerint a márciusban végződő üzleti év végéig 750-770 millió eurós profit lehetséges, ami több mint 20 százalékos emelést jelent a már egyszer megemelt 620-650 millió eurós korábbi profit várakozásokhoz képest, ez viszont már messze túlszárnyalja a 684 milliós konszenzust.

Ryanair nettó profit grafikon (millió euró) Forrás: Investor.hu

A fapados légitársaság bíztató eredményeit több tényező is segítette. Elsőként hozzájárult, hogy mind az Air France, mind a Lufthansa szenved az utóbbi időben. Mindkét vállalat vezetése csökkentette a profit várakozásait az utóbbi napokban a növekvő verseny és az ipari tevékenységek drágulása miatt. A tervek szerint pedig a Ryanair decemberig 5 százalékkal még csökkenti is a díjait, majd ezt követi egy még 10 százalékos csökkentés 2015 első három hónapja során. A téli szezonra tervezett jegyeladásokat 2 millióval haladták meg a tényleges számok, amik a becsült éves utas számot 89 millióra emelték, 8,5 százalékkal magasabbra, mint az egy évvel korábbi érték.

A vállalat sikerességéhez hozzájárulhatott még, hogy az utóbbi időben némi profil váltáson is keresztül ment. Ennek keretében a fapados jelleg mellett, nagy hangsúlyt fektetnek az üzleti ügyfelekre is, akik már magasabb árakat is hajlandóak kifizetni az utazásért.

Az üzemanyagár jelenleg tapasztalható csökkenése is pozitív hatással lesz a vállalatra, az idei árakban azonban a szerződésesen lekötött fix árak miatt nem tudott hatást gyakorolni. A jövő évre viszont már 90 százalékban fedezik az üzemanyagköltségeit 93 dolláros hordónkénti áron. Az egység-üzemanyag költsége ennek köszönhetően 2 százalékkal lesz alacsonyabb lesz, mint az idei érték.

A további növekedésre utaló jel lehet, hogy a légitársaság szeptember 8-án 200 darab Boeing 737 Max 200 repülőgépet rendelt meg. Ennek köszönhetően a Ryanair utas számát 150 millióra emelhetik meg 2024-ig, és a kevésbe hatékony jelenlegi repülőgép flottájuk lecserélését is lehetővé teszi.

A pozitív hírek hatására a Ryanair árfolyama szárnyal, és már több mint 9 százalékos pluszban járt nyitás óta.

Ryanair napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu