Vágólapra másolva!
Újabb impozáns negyedéven van túl az ANY Biztonsági Nyomda a most már stabilan szép növekedést mutató exportnak és persze az önkormányzati választásokhoz kapcsolódó megrendeléseknek köszönhetően. Az EBITDA és az EBITDA-hányad is sokéves csúcsok közelében maradt, az erős év pedig akár lényegesen magasabb osztalékot is hozhat.
Vágólapra másolva!

Már sorozatban sokadszorra produkál kifejezetten erős negyedévet az ANY Biztonsági Nyomda. Ráadásul nem csak az egyszeri, választásokhoz kötődő eladások katalizálják az eredményeket, hanem az export is. Bár igaz, hogy az elmúlt negyedévekben látott kiugróan magas exportnövekedés után már visszafogottabb lett a tempó (+8,2%) a magasabb bázis és egy egyszeri projekt kiesése miatt, de aggodalomra egyelőre nincs ok.

Forrás: Investor.hu

Épp a tavalyi harmadik negyedévben volt egy nagy ugrás a nyomtatványok gyártása és megszemélyesítése szegmens export bevételeiben, ahonnan azonban idén újabb 30 százalékkal szökött feljebb az eredmény, meghaladva az 1,6 milliárd forintot. Vagyis az emelkedő tendencia már több negyedéve tart, ami mindenképp jó hír. Az egyszeri projekt kiesése a biztonsági termékek exportjánál rántotta vissza a számokat (3Q14: 62 millió forint; 3Q13: 310 millió forint).

Forrás: Investor.hu

Az önkormányzati választások is nagy lökést adtak a bevételeknek, a hazai biztonsági termékek szegmens bevétele (ahol ezek megjelennek) 33 százalékkal ugrott meg éves szinten. Mivel október 12-én voltak a helyi önkormányzati választások, ezért valamekkora rész még átcsúszhatott a negyedik negyedévre is.

Forrás: Investor.hu

Mivel a stratégiailag fontos, nagyobb hozzáadott értékű szegmensekben volt nagy növekedés, így az EBITDA és az EBITDA-hányad is szépen alakult. Igaz, a választásokhoz kapcsolódó tételek az átlagnál alacsonyabb eredményhányaddal értékesíthetőek. Mindenesetre az EBITDA maradt az előző negyedévihez közeli szinten, ahol egyébként előtte 2008 negyedik negyedéve óta nem járt. Az EBITDA-hányad pedig szintén odaragadt az előző negyedévi szinthez (10,6%).

Forrás: Investor.hu

Az újabb erős három hónap következtében pedig a 12 havi gördülő egy részvényre jutó profit (EPS) 66 forintra kapaszkodott fel, ami szintén sokéves csúcs. Ráadásul már az első három negyedévben összejött a tavalyi évi EPS-nél magasabb érték, ami igencsak szép év végi számot jelezhet előre.

Forrás: Investor.hu

Mivel a Nyomda az elmúlt években stabil osztalékfizető céggé vált, ez különösen fontos szempont. Ha jól alakul a negyedik negyedév, akár a 70 forint körüli EPS sem elképzelhetetlen. Feltételezve, hogy az osztalékfizetési politikában sem lesz változás, akkor bizony igen kecsegtető lehet a részvény osztalékhozama. Egy 70 forintos osztalék a pénteki záróárral számolva (879 forint) 8 százalékos osztalékhozamot jelent, ami a jelenlegi 3,7 százalékos 10 éves állampapír hozamok mellett szép prémiumot jelentene.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a választásokhoz kapcsolódó bevételek 1,2-1,3 milliárd forintot tesznek ki, amivel jövőre nem számolhatunk. Így pedig az eredmény, és a várható osztalék is alacsonyabb lehet majd a 2015-ös év után.

Az eredmények után pozitív volt az árfolyamreakció, a Nyomda részvénye 900 forint közelében mozog.

Az ANY Biztonsági Nyomda árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker