Olcsóbbak lesznek a lakások

lakáshitel euró euro pénz hitel otthon
Vágólapra másolva!
Alig épül új lakás, és sokan kivárnak lakásuk eladásával addig, amíg a devizahitelek forintosítása meg nem történik. Tehát jelenleg csökken a kínálat, ami áremelkedést okoz. De ez nem lesz tartós: a forintosítás után feltételezhetően újra csökkenni vagy legalábbis stagnálni fognak a lakásárak.
Vágólapra másolva!

Az optimizmust erőltető publikációkkal és PR-cikkekkel ellentétben nincs szó a lakásárak drámai növekedéséről 2014 első félévében, derül ki a Balla Ingatlanirodák ingatlanpiaci helyzetjelentéséből. 2014 első félévében csak kisebb, 1,1 százalékos tiszta áremelkedés volt, és a harmadik negyedévben is csak 3-5 százalékos árnövekedést tapasztaltak.

Kevés az új lakás

Jelenleg az áremelkedést egyebek mellett az hajtja, hogy a lakáseladásokban az új építésű lakások részesedése mindössze 2 százalék. A kínálat egyre csökken, mert nem zajlanak fejlesztések, és kilátásban sincs, hogy a jövőben sor kerülne beruházásokra. A fejlesztők ugyan érzékelik a keresletet és a növekvő igényt, de egyrészt ezzel a kereslettel nem tudnak biztonsággal tervezni a következő két-három évre, másrészt pedig olyan alacsony az elérhető profit, hogy nem éri meg belevágni egy-egy építkezésbe.

Nem éri meg új lakásokat építeni Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Forintosításra várva

Az is a kínálat csökkenését és ezzel az árak emelkedését okozza, hogy sokan visszatartják lakásuk eladását addig, amíg a devizahitelek forintosítására sor nem kerül. Feltételezhetően a forintosítás után ezek a lakások is megjelennek a piacon, a kínálat nőni fog, ami ismét az árak csökkenését vagy legalábbis stagnálását eredményezi majd. Az árcsökkenés csak akkor nem történne meg, ha jelentős mértékű gazdasági növekedés indulna be, vagy pedig a hitelfelvétel feltételei válnának lényegesen kedvezőbbé.

Nehéz jósolni

Egyelőre nem lehet tudni, hogyan végződik a jövő év elején a devizahitelek forintosítása, és hogy ez milyen következményekkel jár a gyakorlatban az ingatlanpiac számára. Az érintettek nagy száma miatt a hatás akár jelentős is lehet. Mivel ez 2015 elején várható, a következő fél évre meglehetősen nehéz jósolni, derül ki az elemzésből.