Van egyéni nyugdíjszámla, de sok nem derül ki belőle

Sorban álló magánnyugdíjpénztári tagságról nyilatkozók az Országos Nyugdíjbiztosítási Főfelügyelőség (ONYF) Fiumei úti ügyfélszolgálata előtt 2011. január 28-án
Vágólapra másolva!
Miközben az utolsó magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen tiltakozók este tüntetésre készülnek Budapesten, az Origo az egyéni nyugdíjszámláról szóló ígéreteknek járt utána. Nyugdíjszakértők szerint valójában még nincs egyéni nyugdíjszámla, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint viszont már 2013-tól létezik, igaz, a tavalyi befizetések a legrégebbi adatok rajta, és nem világos, mikor vezetik át rá a korábbiakat.
Vágólapra másolva!

Bizonytalanná teszi az embereket, hogy még mindig nincsenek egyéni nyugdíjszámlák. Mészáros Róbert nyugdíjszakértő szerint megnyugvást jelentene, ha nyomon követhetővé tennék, hogy az évek során ki mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be a tb-rendszerbe. A befizetések alapján pedig világos képet kapnánk arról, hogy elegendő lesz-e az állami nyugdíj, vagy valamilyen egyéb megtakarításba kell kezdenünk.

Nem elegáns megoldás

Mészáros Róbert szerint azért nem fontos egyik kormányzatnak sem az egyéni nyugdíjszámla, mert az átláthatatlan rendszerben lévő pénzekkel „könnyebben lehet maszatolni”. Hosszú távon jobb lenne, ha az állam érthetővé tenné, miért volt fenntarthatatlan a magánnyugdíjpénztárral kombinált rendszer, és motiválná az embereket egy átlátható rendszer bevezetésével. A nem tiszta helyzetek az emberek fizetési moráljára is rossz hatással vannak. Mészáros Róbert úgy fogalmazott, Orbán Viktor nem az elegáns megoldást választotta a nyugdíjak megóvása és az állam fizetőképességének megőrzése érdekében.

Ami már létezik

A társadalombiztosítási egyéni számla lekérdezéséhez ügyfélkapus jelszó kell. A társadalombiztosítási egyéni számla tartalma a www.magyarorszag.hu honlapon a "Társadalombiztosítási egyéni számla" címszó alatt, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján tekinthető meg.

Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szóvivője az Origónak azt mondta: az úgynevezett társadalombiztosítási egyéni számla 2013. június 1-je óta elérhető, és eddig 30 820-an nézték meg, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizettek be az állami rendszerbe. Az egyéni számlán feltüntetett adatokat a NAV küldi meg az ONYF részére.

Elvileg bárki belenézhet Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Két út van

Mivel a jövő évi költségvetésből 200 milliárd forint hiányzik, a magán-nyugdíjpénztári befizetések államosításával ezt a lukat éppen be lehetne tömni, mondta Sebestyén András, a Nyugdíjbiztosítás.com szakértője. Miután a magán-nyugdíjpénztári rendszer az állami nyugdíjrendszer része, törvényekkel ez most könnyedén megváltoztatható – tette hozzá a nyugdíjszakértő. Sebestyén András szerint érthető, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok aggódnak a nyugdíjvagyonuk miatt, hiszen ezek az emberek 2011-ben külön nyilatkoztak arról, hogy ott maradnak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Akkor azt ígérte az állam, hogy a magán-nyugdíjpénztári tőke számlásítva lesz, vagyis beleszámít a nyugdíjalapba. 2014 év végére odáig jutott ez az ígéret, hogy nincs egyéni nyugdíjszámla, sőt még az a 3 ezer milliárd forint sincs meg, amit elvontak a magánnyugdíjpénztár-tagoktól – mondta Sebestyén András.

Nyilatkoztak, akik maradni akartak Fotó: Origo

Két út van, az első hogy a nyugdíjpénztári tagok elkezdenek a magánnyugdíjpénztáraknak tagdíjat fizetni, vagyis megtakarítani. A második lehetőség pedig, hogy mindenki függetlenedik az államtól, és elkezd gondoskodni a saját nyugdíjas koráról.

A parlament előtt

Már a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely szerint 2015. január 1-jétől végelszámolásra köteleznének minden olyan magánnyugdíjpénztárat, amelynél a tagdíjat fizető tagok aránya nem éri el a hetven százalékot a megelőző hat hónap alatt legalább két hónapon keresztül. A kormány azt mondja, hogy meg akarják védeni a tagokat.

Az MNB-adatok mást mondanak

Az MNB legfrissebb adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak vagyona nem fogy, hanem éppen növekedésnek indult. Szeptember végére 205 milliárdos vagyont kezelt a négy megmaradt magánnyugdíjpénztár. A kasszák taglétszáma a harmadik negyedév végén 61 523 volt, egy átlagos pénztártagnak 3,34 millió forint volt az egyéni számláján.

A magán-nyugdíjpénztári tagok száma 2031-gyel csökkent egy év alatt. A pénztári befizetések a tavalyi első háromnegyed évi 303 millióval szemben az idén 586 millió forintot tettek ki, az azonosított, egyéni számlán jóváírt tagdíjbevételek ugyanebben az időszakban 141 millióról 170 millió forintra nőttek – írta az MNB.

Ki éli fel a leendő nyugdíjasok vagyonát? Forrás: Thinkstock

A kormány szerint ugyanakkor mintegy 60 ezer ember nyugdíja került veszélybe, hiszen a magánnyugdíjpénztárak tagjai közül ma már alig néhány ezren fizetik a havi kötelező tagdíjat. 2011-ben a tagok még átlagosan havi tízezer forintot fizettek be, ez mára 500 forintra zsugorodott. Ez a pénztárak vagyonfelélését jelenti, így a nyugdíjasok járadékának majdani kifizetését veszélyezteti - véli a kormány.

Ígéretek az egyéni nyugdíjszámláról

  • 2010. október: Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a nyugdíjrendszer átalakítását. A kormányfő azt mondta: 2010. november 1-jétől 2011. december 31-ig vagyis 14 hónapon keresztül az állami nyugdíjalapba terelik az addig a magánnyugdíjpénztárakba fizetett nyugdíjjárulékot. Ez 3000 milliárd forint.
  • 2010. november: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként bejelenti a magánnyugdíjrendszer kváziállamosítását. Eszerint a 3,1 millió pénztártagnak választania kell, hogy marad-e a magánrendszerben, vagy visszalép az államiba. Matolcsy azt ígéri, hogy mindenkinek lesz egyéni számlája.
  • 2010. december: kormányhatározat születik, amely szerint 2011. május 31-ig kell kidolgozni az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetés szabályait.
  • 2011. február: döntés születik arról, hogy 2012. március 31-ig kell átadni az egyéni számlavezetéshez szükséges adatokat az erre a feladatra később kijelölendő intézménynek. Ez arra utal, hogy készülnek az egyéni nyugdíjszámlák.
  • 2013. április: Rogán Antal megígéri, hogy legkésőbb év végéig jóváírják a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az egyéni nyugdíjszámlákon az állami rendszerbe visszatértek számára. Varga Mihály viszont azt nyilatkozta, hogy olyan változások történtek a nyugdíjrendszerben, amelyek nem teszik indokolttá a jóváírásokat.
  • 2013. december: az államhoz átkerült 3000 milliárd forint magán-nyugdíjpénztári vagyon elfogyott.
  • 2014. június: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádióban az egyéni nyugdíjszámlákról azt mondta, hogy az ügy a társtárcánál, az Emminél van.
  • 2014. november: Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár az InfoRádióban mondta, a kormány szerint most nem prioritás az egyéni nyugdíjszámla bevezetése.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is megkérdeztük az egyéni nyugdíjszámlákról, de egyelőre nem kaptunk arra választ, hogy ők mit tudnak a számlákról, és azok mikortól tartalmaznak majd 2013 előtti adatokat is.

Tüntetés a magánnyugdíjpénzekért

Utcára vonulnak kedd este az utolsó magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen tiltakozók Budapesten. A demonstráció szervezői szerint a kormány a magánnyugdíj-megtakarítások maradékának lenyúlására készül, és ez nemcsak a pénztári tagokat érinti közvetlenül, hanem nyílt támadás a magántulajdon ellen is. A demonstrációról az Origó hírportál percről percre tudósít.