Lehet még kakaó a Nestlében

Nestlé
Vágólapra másolva!
Jelentős erőt demonstrált a világ két meghatározó édességipari óriása az utóbbi időben. A svájci Nestlé mellett a Milka csokikról, és Oreo kekszekről méltán híres Mondelez árfolyama is történelmi csúcsa közelébe emelkedett. Mégis némi aggodalomra adhat okot a részvények túlvettsége, azonban a markáns ellenállások legyűrése igencsak kedvező jel lehet, aminek következtében újabb magasságok nyílhatnak meg a részvények előtt.
Vágólapra másolva!

NESTLÉ: Történelmi csúcs közelében

Egy igen fontos ellenállás áttörésével hamarosan történelmi csúcsra juthat a világ egyik meghatározó édességipari részvénye, a Nestlé. Az árfolyam 2011 közepe óta emelkedő trendben halad, melyet csak egy fals jelzés révén tudott letörni az októberben tapasztalható rendkívül negatív hangulatban.

Az elmúlt hetek jelentős emelkedése után nem elképzelhetetlen egy kisebb visszaesés. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy gyengülés esetén egy igen erős tripla támaszban bízhat, melyet az emelkedő trendvonal, az 50 hetes mozgóátlag, illetve a 69 svájci frankos szint alkot.

Jelenleg a legfontosabb feladat a 71,7 dolláros szint tartós legyűrése lehet. Ehhez adhat egy löketet az MACD vételi jelzése a heti grafikon tanulsága szerint.

Nestlé heti grafikon (Zürich) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ráadásul 2013 közepe óta egy emelkedő trendcsatornában mozog a Nestlé. Ebből októberben csupán egy fals letörés erejéig lépett ki, azonban igen hamar visszajutott a formációba.

A 75 svájci frankos csatornatető felé vehetné az irányt az árfolyam, amennyiben tartósan maga mögött hagyná a 71,7 frankos ellenállást. Természetesen a csatornatető komoly ellenállásnak számít, ugyanakkor nem elképzelhetetlen egy kitörés az alakzatból. Ekkor elsőként a 76,5 franknál lévő Fibonacci-szint elérésére törekedhetne, a későbbiekben pedig akár a csatorna magasságából számítható 80 frankos szintet is elérhetné.

Némi óvatosságra adhat okot az RSI indikátor túlvettséghez közeli értéke. Elképzelhető, hogy nem tud tartósan megragadni a 71,7 frankos ellenállás fölött. Az árfolyam visszaesését a 70 frank körül húzódó 50 napos mozgóátlag, majd az igencsak markáns támasznak számító csatornaalj és a 200 napos mozgóátlag kettőse állíthatná meg.

Nestlé napi grafikonja (Zürich) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

MONDELEZ INTERNATIONAL: Markáns akadályt gyűrt le

Áttörte a kulcsfontosságú 38,5 dolláros ellenállást a szintén édességiparban tevékenykedő Mondelez árfolyama. Ugyan a negatív tőzsdei hangulatban letörte az emelkedő trendcsatornát, azóta azonban igencsak komoly emelkedésben található. Ennek során kevesebb, mint egy hónap alatt 20 százaléknál is nagyobbat emelkedett, és történelmi csúcsa közelébe jutott.

Az óriási emelkedés azzal járt, hogy a részvény mostanra erősen túlvetté vált. Ez persze nem feltétlenül jelent azonnali visszaesést, az RSI indikátor akár hosszabb ideig is a túlvett zónában tartózkodhat az árfolyam emelkedése mellett. Amennyiben mégiscsak korrekció következne a közeljövőben, úgy elsőként a 38,5 dolláros szint foghatná meg. Ezt letörve a 36,5 dolláros csatornaaljig eshetne vissza, melyet hamarosan a mozgóátlagok is megerősíthetnek.

Igencsak kedvező jel lenne a mozgóátlagok aranykereszt jelzése, ami további erősödésre utalhatna. Ebben az esetben akár a 41 dollárnál található csatornatetőt is elérhetné az árfolyam.

Mondelez International napi grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az indikátorok szempontjából a Nestléhez hasonlóan kedvezőbb képet fest a heti grafikon. Az MACD vételi szignált adott, amely szintén az emelkedés folytatódása mellett szól.

Akár a 43-44 dolláros szintekig is eljuthat a Mondelez, ha sikerül legyűrnie a csatornatetőt. Ezt a céltartományt kapjuk a csatorna magasságának eltolásából, valamint a közelben található a 138,2 százalékos Fibonacci-szint is.

Mondelez International heti grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu