A munkavállalók félnek nyilatkozni a vasárnapi munkavégzésről

pláza, lógás
A legtöbb plázaüzletben a kereskedők még mindig kifizetik a vasárnapi pótlékot
Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést, ezért az érdekképviselet nem ért egyet a VOSZ javaslatával – közölte a szakszervezet.
Vágólapra másolva!

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára november 14-én a Napi Gazdaságnak elmondta: azt javasolják, hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését kössék önkéntes nyilatkozattételhez, és ezért a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna.

A munkavállalók félnek nyilatkozni

A KDFSZ szerint ugyanakkor "a munkahelyén megfélemlített munkavállaló" nyilatkozattételének önkéntessége csak látszat, sokan nem merik őszintén felvállalni a valós szándékukat, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket. A szakszervezet szerint az elmúlt évek tapasztalata alapján bebizonyosodott, hogy az új munka törvénykönyve (Mt.) azon feltevése, mely szerint a munkáltató és munkavállaló azonos pozícióból tárgyal, illúzió.

A szakszervezet kifejti: a VOSZ is rámutatott nyilatkozatában arra, hogy a legtöbb dolgozó csak a bérpótlék miatt vállalja a vasárnapi munkát, azért, mert az alacsony alapbérből nem tud megélni. Az alacsony bérszint önmagában is kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat – hívta fel a figyelmet a KDFSZ, amely szerint a kereskedelmi dolgozóknak a magasabb pótlékok helyett magasabb, a tisztes megélhetést biztosító alapbért kellene kapniuk.

Félnek nyilatkozni a kereskedelemben dolgozók Forrás: AFP/Getty Images/Gary Gershoff

A munkástanácsok is korlátoznák

Fontos a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítása – közölte korábban a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Az érdekképviselet a vasárnapi munkavégzés olyan szabályozását támogatja, amelyik jobban szolgálja a kiskereskedelemben dolgozó, nagy többségében női munkavállaló szellemi és fizikai regenerálódását, kiegyensúlyozott családi életét. Azt is követelménynek tekintik, hogy a vasárnapi munkavégzés korlátozása ne járjon a kereskedelmi dolgozók keresetének csökkenésével, ne idézzen elő létszámcsökkenést, és ne következhessen be a munkaterhelés további fokozódása – hangsúlyozták.

Egyeztetések várhatók

További egyeztetések várhatók az üzletek vasárnapi zárva tartásáról – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, Glattfelder Béla a múlt héten, miután meghallgatta az érintettek – a szakszervezetek, a boltokat üzemeltetők – véleményét a kérdésről.

A VOSZ népszavazást lebegtet

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt – közölte Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

A VOSZ az aláírásgyűjtést akkor kezdi el, ha a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt a parlament elfogadta. A VOSZ aggodalommal és megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a gazdasági krízisből éppen csak kilábalt országban vannak olyan parlamenti és parlamenten kívüli érdekcsoportok, amelyek a kereskedelmi munkahelyek tudatos veszélyeztetésének és megszüntetésének programját tűzték zászlajukra.