Kitörhet a mobilháború Londonban

Vágólapra másolva!
Hatalmas felvásárlási csata bontakozhat ki brit mobilpiacon, miután ketten is a két legnagyobb szolgáltató megvételén törik a fejüket. A tét nem kicsi, hiszen több mint 20 milliárd fontról, azaz közel 8 ezer milliárd forintról van szó.
Vágólapra másolva!

Nagy a sürgés forgás a brit mobilpiacon. A hét elején még olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a vezetékes piacon egyeduralkodó BT Group a két legnagyobb mobilszolgáltató, az EE, illetve az O2 közül megvenné az egyiket. Gondolkodni, viszont már nem is biztos, hogy sok ideje maradt, ugyanis a Reuters értesülései szerint a hongkongi hátterű Three is hasonló lépésen töri a fejét.

Habár jelenleg a brit mobilpiacon hat szolgáltató verseng az előfizetők kegyeiért, jelenleg csupán négy rendelkezik komolyabb, 10 százalék feletti piaci részesedéssel. A 2013 végi előfizetői állományokat figyelembe véve az EE és az O2 nagyjából hasonló, 30 százalék körüli piaci részesedéssel bírt, míg a Vodafone 24, a Three pedig 12 százalékos szeletet tudhatott magáénak.

Forrás: Investor.hu

Kivel kellene megegyezni?

Az EE-t jelenleg a francia Orange és a Deutsche Telekom tulajdonolja 50-50 százalékban, akik tulajdonképp évek óta tervezik az egység eladását. Az elmúlt hetekben, hónapokban ismét felmerült annak a lehetősége, hogy tőzsdére vinnék az operációt. A jelenlegi állás szerint azonban könnyen lehet, hogy ebből nem lesz semmi, igaz az ár még sokat számíthat. Elemzői vélemények szerint mintegy 11 milliárd fontot érhet az EE.

Az O2 estében könnyebb lenne a vevő helyzete, hiszen a brit mobilszolgáltató a spanyol Telefónica kezében összpontosul. Ráadásul a távközlési szektorhoz képest kiemelkedő adóssága miatt jól is jöhet a friss forrás a cégnek. Persze az ár itt is fontos lehet, az O2-t 9,4 milliárd fontra értékelik a szakértők.

Ki lehet a befutó?

Egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak megjósolni, hogy végül ki kit vehet majd meg, ugyanakkor néhány tény mégis támpontot adhat ebben:

  • Annak fényében nem lenne meglepő egy EE-Three frigy, hogy a két szolgáltató között már egy együttműködési megállapodás érvényben van.
  • Az O2 tulajdonosa, a spanyol Telefónica vélhetően jobban preferálná a BT Groupot, miután ebben az esetben sokkal gyorsabban lezárulhatna a versenyhatósági vizsgálat, és így hamarabb juthatna hozzá pénzéhez. Legutóbb például, amikor a Three hongkongi anyavállalatának, a Hutchison Whampoának eladták az ír egységüket, akkor a folyamat hosszabb ideig tartott.

És a magyar szál

Habár az elmúlt hónapokban igencsak elült a Magyar Telekom felvásárlási sztorija, mégis érdemes kiemelni, hogy az EE eladása akár ismét feltámaszthatná a sztorit. Korábban már többször is fejtegettük, hogy miért is lehet racionalitása a lépésnek.