Keményen erősödik a forint

Vágólapra másolva!
Keményen rákapcsolt ma a forint délután az euróval szemben, a jegyzések a 309,5 közeléből egészen 307-ig jöttek le.
Vágólapra másolva!

A háttérben főleg a forintosítással kapcsolatos hírek állhatnak, amire Varga Mihály szavai szerint már 2015 első felében sor kerülhet. A tervek szerint a forintosítás a november 7-i MNB középárfolyamon történik majd, ráadásul a devizát ehhez az MNB biztosítja majd a bankok számára.

Varga szerint a szabályokat úgy alakítják ki, hogy a devizahitelesek túlnyomó része forintban lévő hitellel rendelkezzen a folyamat végére, vagyis az átváltásból való kimaradás így vélhetően kemény feltételekhez lesz majd kötve.

Varga megerősítette azt is, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, az viszont fontos, hogy az ország csökkentse az idegen devizában fennálló kötelezettségeit, akár a kormányzati, akár a lakossági szektorról legyen szó.

A rubelt is veszik

A forint erősödését ezzel együtt az is segítheti, hogy az orosz rubel is erőteljes javulást mutat az előző hetekhez képest, ma már 2,2 százalékkal ér többet az orosz deviza az euróval szemben, mint pénteken. A cseh korona, vagy éppen a lengyel zloty szintén erősödést tud mutatni, ami támogató a forint számára.

A feltörekvő piaci devizákkal szembeni jó hangulatban annak is szerepe lehet, hogy az ukránok 15-16 közötti szinten szeretnék stabilizálni a hrivnya árfolyamát a dollárral szemben. Az orosz devizát közben az is segíti, hogy a jegybank elnöke szerint csökkenthetik a rubel likviditását, hogy elejét vegyék a különböző "spekulációs játékoknak" a devizapiacokon.

Technikailag fontos szinteknél

Ezzel az erősödéssel a forint az idei évben az egyik legjobb napon belüli teljesítményét nyújtja, ráadásul az elmúlt napokban látott emelkedő szériát is alaposan megakasztotta. Könnyen lehet, hogy hamarosan az októberi lokális mélypontot jelentő 305-ös szinteket is meglátogatja az EURHUF árfolyama.

Az EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu