Ismét lecsapott Warren Buffett

Vágólapra másolva!
Újabb zseniális húzással rukkolt elő Warren Buffett. Nem elég, hogy egy sikeres üzletet adott hozzá a Berkshire Hathaway portfoliójához, menet közben még jelentős adókedvezményt is szerzett.  
Vágólapra másolva!
  • Warren Buffett saját elmondása szerint szeret olyan üzleteket vásárolni, melyeket megért, képesek stabil cash flow generálására, és megfelelő áron juthat hozzá. Ezúttal a Duracellben látta meg a lehetőséget, melynek piaci részesedése globálisan 25 százalékra rúg.
  • 2007 óta keres vevőt a vállalatra a Procter & Gamble, ám a vétellel járó adóterhek eddig elriasztották a jelölteket. Azonban a P&G és Buffett olyan üzletet kötött, mely mindkét félnek előnyös. A P&G megszabadulhat egy számára túl nagy költségekkel járó üzlettől, míg Buffett jelentős adókedvezményekhez jut.
  • Buffett idén már harmadjára hajt végre hasonló manővert, melyben egy vállalattól saját részvényeivel vásárolja meg valamely üzletrészét. A vételár jelen esetben megegyezik a Berkshire Hathaway által birtokolt összes P&G részvény árával, amely 4,7 milliárd dollárnak felel meg. Cserébe a P&G 1,8 milliárd dollárt fektet a Duracellbe, így a nettó vételi ár mindössze 2,9 milliárd dollár.
  • Az akvizíciónak Buffett szempontjából több előnye is van. Talán a legfontosabb a már korábban említett adóteher csökkenése, amely korántsem elhanyagolható. A Berkshire közel 2 százalékos tulajdonrésze 336 millió dollárról 4,7 milliárd dollárra nőtt, és az árfolyamnyereséget általában 35 százalékos (kb. 1,5 milliárd dolláros) adóteher sújtja. Másrészt végre nullára redukálta a P&G-ben lévő részesedését, melyet folyamatosan csökkentett az elmúlt években. Nem utolsó sorban pedig egy alulértékelt üzletet szerzett, melynek vételára mindössze a vállalat idei EBITDA értékének hétszerese.