Ez a legnépszerűbb befektetési célpont

Vágólapra másolva!
A befektetők egyik legnépszerűbb célpontját jelentik az abszolút hozamú alapok, ami nem is meglepő az elmúlt években mutatott kiemelkedő teljesítményük miatt. De vajon mit is takar ez a hangzatos név, és vajon egészen biztosan megérdemlik a jelenlegi töretlen bizalmat?
Vágólapra másolva!

Szabad kéz

Az abszolút hozamú alapok célja, hogy a piac irányától függetlenül pozitív hozamot tudjanak teljesíteni. Mindehhez pedig egy előre meghatározott, elfogadható kockázati szintet tűznek ki, ezzel a befektetők biztosak lehetnek benne, hogy a pénzük nem kerül a szándékosan vállaltnál nagyobb veszélybe.

Az alapok a kezelt portfólióikat úgy állítják össze, hogy a piaci kockázatot teljes egészében kivédjék, ennek következtében pedig akár egy zuhanó piaci környezetben is pozitív hozamokat érhetnek el. Ennek érdekében pedig az általuk tartható eszközök és kitettségek tekintetében szabad kezet kapnak.

A részvényeken, kötvényeken kívül különböző opciókat és derivatívákat is tartalmazhatnak, emellett a földrajzi és szektorális szinten sincsenek megkötések. Az abszolút hozamú alapok emellett abban is különböznek a befektetési alapok többségétől, hogy ezek short pozíciókat is felvehetnek, így az eszközök árfolyameséséből is profitálhatnak.

Az abszolút hozamú alapok befektetési politikája nagyon hasonlít a hedge fundokéhoz. Viszont jelentős különbség, hogy a fedezeti alapok csak a leggazdagabb rétegek számára kínálnak befektetési lehetőséget, míg az abszolút hozamú befektetési alapok bárki számára hozzáférhetőek.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését az abszolút hozamú alapok világa, mindenképpen jöjjön el a december 3-án megrendezésre kerülő ingyenes előadásunkra, ahol a KBC Securities vezető elemzője és a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere beszél majd többek között befektetési alapokról, és arról mibe lehet érdemes fektetni 2015-ben.

Mit teljesítenek túl?

A legtöbb alap meghatároz egy referenciaindexet, aminek a felülteljesítését tűzik ki célul, az indexénél nagyobb kockázat vállalása nélkül. A legtöbb magyar abszolút hozamú alap az RMAX vagy a ZMAX indexet tűzi ki célul. (A ZMAX index a 3 hónapnál rövidebb állampapírok, az RMAX index pedig a három hónap és 1 év közötti hátralévő futamidejű állampapírok indexe.) A benchmark kiválasztásához azonban több fontos következmény is kapcsolódik.

Forrás: ÁKK, Investor.hu

Azt például nagyon fontos fejben tartani, hogy az alap által elvárható hozam, így a referenciaindex hozamától függően változik. Nem várható el például, hogy az alapok a benchmark 2-3 százalékos hozama mellett is olyan teljesítményt nyújtson, mint amikor az 7-8 százalékos hozamot teljesített. Nem szabad tehát az abszolút hozamú alapok nominális hozamait csak önmagukban vizsgálni.

De nem szabad megfeledkezni a sikerdíjakról sem, amelyek az alap hozama és referencia hozam különbségének adott hányadát (általában 20%-át) szokta jelenteni.

A portfóliómenedzser kockázata

Ez eddig mind nagyon biztató, de nem szabad elfeledkeznünk, hogy mint minden nagyobb hozammal kecsegtető befektetés, ezek is számos kockázatot hordoznak magukban. Az abszolút hozamú alapok irányítása mindig egy ember kezében összpontosul, aki a saját elképzelései alapján fekteti be a rendelkezésre álló pénzeket. Természetesen erre csakis a legtapasztaltabb és legtehetségesebb portfóliómenedzserek kapnak lehetőséget, mégis speciális kockázatot hordoznak az előre kiismerhetetlen személyes kvalitásaik miatt.

Bár a visszatekintő hozamok adnak ezekbe némi betekintést, a mutatott teljesítmények szorosan összefüggenek az aktuális piaci és gazdasági környezettel is. A visszatekintő hozamok alapján tehát csak azt láthatjuk, hogy egy alap portfóliómenedzsere milyen teljesítményre volt képes adott piaci körülmények között.

Azt azonban semmi nem garantálja, hogy a jövőben a piaci környezet nem fog megváltozni, és arról már nincs információnk, hogy a portfóliómenedzser hogyan fog teljesíteni a látottaktól eltérő körülmények között. Megvan az esélye, hogy ugyanolyan szépen (vagy még jobban) teljesít, de ugyanúgy megeshet az is, hogy teljesen tévútra viszi az alapot és a hozamok drasztikusan esni fognak. Ugyanez fennáll a kockázat kérdésére is, hiszen egy egészen más piaci környezetben a korábban vállalt kockázati szint megtartása is ugyanolyan fontos és nehéz feladat lehet.

Az pedig még inkább megnehezíti a dolgunkat, hogy ez az alap típus csak az elmúlt években jelent meg Magyarországon, a jelenlegi 74-ből 71-et 2006. után alapítottak. A rövid múlt pedig még inkább beszűkíti a rálátást a portfóliómenedzserek rátermettségére.

Ezt a kockázatot minden befektetőnek a saját kockázattűrő képessége alapján kell mérlegelnie, és amennyiben ez már túl sok, másik befektetési formát kell választaniuk.

Egyre nagyobb népszerűség

A manapság látott alacsony kamatkörnyezet azonban arra ösztönzi a befektetőket, hogy a magasabb hozamok érdekében többletkockázat vállalásával járó befektetési eszközöket válasszanak. Ennek egyik egyértelmű megnyilvánulása, hogy az abszolút hozamú alapok az egyik leggyorsabban növekvő alapok közé kerültek Magyarországon is.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A 12 havi görgetett nettó értékesítést tekintve az abszolút hozamú alapokba két év alatt több mint tízszeresére nőtt a tőkebeáramlás, ezzel pedig az alapok nettó eszközértéke már a 700 milliárd forintot is meghaladta, szemben a két évvel korábbi 190 milliárddal.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Erre természetesen megfelelő okot ad az alapok kiváló múltbeli teljesítménye. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai alapján ugyanis a legalább 5 éve működő alapok átlagosan évente 6,82 százalékos teljesítményre voltak képesek, de még fontosabb, hogy a kategóriába tartozó 33 alapból mindössze 2 mutat negatív hozamot ezen az időtávon és kétszámjegyű hozamok is szép számban szerepelnek a listán. Azt azonban mindig vegyük figyelembe, hogy az alapoknak változott-e a befektetési politikája az alapítás óta. Amennyiben igen, akkor csak a megváltozott politika életbelépésétől számított időszak teljesítményét vegyük figyelembe.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Az abszolút hozamú alapok tehát nem véletlenül váltak az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb befektetési formájává. Az utóbbi időben látott piaci környezetben kiemelkedően jó teljesítményre voltak képesek, és a kellő tehetséggel megáldott portfóliómenedzsereknek, és a befektetési politika szabadságának köszönhetően pedig a jövőben is képesek leshetnek erre.

A kockázatok tudatában pedig talán már mindenki el tudja dönteni, hogy tenne-e pénzt ebbe a befektetési formába. Azt azonban semmiképpen se felejtsük el, hogy továbbra is minél több eszközből állítsuk össze a portfóliónkat, ezzel minél jobban szétosztva az egyes elemek kockázatát. Semmiképpen se bízzuk tehát a befektetésre szánt teljes vagyonunkat egyetlen abszolút hozamú alapra. Ha viszont ezekkel együtt, szívesen bele is vágnánk egy hasonló befektetésbe, azt akár néhány gombnyomással megtehetjük az Investor Trader rendszerén keresztül.

Ha pedig további információt szeretne befektetési lehetőségekkel kapcsolatban, az alábbi űrlapot is kitöltheti, vagy eljöhet december 3-án ingyenes előadásunkra.