Apró pukkanás lett a Norbi Update nagy durranása

Andre Agassi, Schobert Norbert, Rubint Réka, Norbi update sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Elmaradt az eufória a Norbi Update tőzsdei startjánál, a részvény körüli aktivitás pár nap alatt elhalt, pénteken már jóformán nem volt kereskedés. Ez még nem a halála a cégnek természetesen, de továbbra is szkeptikusak vagyunk a kilátásokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A korábbi hatalmas csinnadrattához képest egészen csöndben indult el a Norbi Update Lowcarb (NUL) Nyrt. tőzsdei karrierje. A részvénnyel hétfő, azaz november 10. óta kereskedhetnek a befektetők, bár ezt a lehetőséget a forgalmi adatok alapján olyan nagy tömegekben nem használták ki. Az első nap 5,6 millió forintos forgalmát kedden 3 millió forint, szerdán és csütörtökön csak 470-550 ezer forint követte, pénteken pedig már csupán 37 ezer forint értékben cseréltek gazdát részvények.

A meglehetősen alacsony befektetői aktivitás az árfolyam alakulásán is nyomot hagyott, igazán jelentős kilengést nem hozott az első hét. A részvény a 990 forintos jegyzési árnál hajszálnyival magasabban, 1000 forinton indította a kereskedést, pénteken pedig az utolsó kötés 1018 forinton született (hétfőn járt a legalacsonyabb ponton, 850 forinton a részvény, a maximumát pedig pénteken állította fel 1024 forinton). Halvány emelkedést láthattunk tehát, bár a hét második felében mutatott rendkívül alacsony forgalom miatt nehéz robosztusnak tekinteni a dolgot. Inkább eseménytelen volt ez a tőzsdei debütálás.

Gyenge lábakon áll

A sztorival kapcsolatban továbbra is szkeptikusak vagyunk. Még ha el is fogadjuk, hogy a Schobert házaspár által megálmodott üzleti modell életképes (nekünk a fenntarthatóságával kapcsolatban is vannak azért kételyeink), nehéz olyan modellt építeni a cégről, ami indokolja az 1000 forint körüli részvényárfolyamot. Ezt a kiváló Fundman blog szemléletesen le is vezette, és az elmúlt hetekben olyan érdemi információ nem látott napvilágot, ami ezt az értékelést lényegesen megváltoztatná.

Részben ezzel függhet össze, hogy a részvényjegyzés ugyan technikai értelemben sikeres volt, hiszen a minimálisan felajánlott 800 ezer darab részvénynél több kelt el, de a mintegy 832 ezer darabos mennyiség messze elmaradt a maximálisan felkínált 2,2 milliótól, dacára az erőteljes marketingkampánynak, élén André Agassival. Ez a befektetői érdeklődés gyengeségéről, illetve a részvény túlságosan magas árazásáról, vagy ezek kombinációjáról árulkodik. Ráadásul a jegyzési információk szerint a jegyzés nem is jött volna össze egy rejtélyes, 200 ezer darabos vétel nélkül.

Nem kaszáltak Schoberték

A nem túl kirobbanó jegyzési eredményből az is következik, hogy a részvényeket értékesítő Schobert Norbert és felesége az eladásból "csak" 131 millió forint bevételt könyvelhet el, miután a tájékoztatóban vállalt kötelezettségüknek eleget téve a befolyt 823 millió forintból közel 692 millió forintot visszajuttatnak a társaságnak zártkörű tőkeemelés formájában. Ahogy korábbi elemzésünkben is írtuk, a tranzakció sajátos struktúrájából fakadóan 2,2 millió részvény eladásával a Schobert házaspárnál bőven egymilliárd forint feletti összeg maradt volna, mivel a tőkeemelés nagyságát 840 millió forintban maximálták.

A tőkeemelésre egyébként a december 11-re összehívott rendkívüli közgyűlés után kerülhet sor, ez lehet a következő olyan esemény, ami ráirányíthatja a figyelmet a részvényre. A társaság egyúttal letudhatja a kibocsátás körüli legnagyobb mizériát okozó márkanévkérdést is, Schobert Norbert ugyanis vállalta, hogy jelképes összegért a márkaneveket apportálja a cégbe. Korábban az MNB még a részvényjegyzési eljárást is felfüggesztette, miután Schobert Norbert a kibocsátási tájékoztatóban foglaltaktól eltérően nyilatkozott a márkanevek sorsáról.

A tőkeemelés után ugyanakkor a közkézhányad, azaz az 5 százalékot el nem érő tulajdonosok együttes részesedése még tovább csökken, a jelenlegi 16 százalékról 14 százalékra (a többi továbbra is az alapító házaspárnál marad). Az alacsony közkézhányad pedig azt is jelenti, hogy viszonylag kevés részvény lesz potenciálisan aktívan kereskedő befektetők kezében, emiatt nem igazán számíthatunk érdemi élénkülésre a részvény kereskedésében, hacsak nem érkezik valamilyen jelentős pozitív vagy negatív hír a cég háza tájáról.