Tavaly óta romlott a magyarok angoltudása

Vágólapra másolva!
63 részt vevő ország közül 17.-ek vagyunk a világranglistán angoltudás szempontjából, ezzel többek között Svájcot, Franciaországot és Olaszországot előzzük meg, legalábbis a londoni központú Education First nemzetközi nyelviskola adatai szerint. Ez visszaesés az előző évekhez képest.
Vágólapra másolva!

Az EF idén is közzétette éves jelentését, az English Proficiency Indexet (EPI) a világ országaiban mérhető angol nyelvtudásról. A nyelvismeretet online kitölthető, 30 illetve 70 kérdést tartalmazó tesztekkel mérték, a helyes válaszok aránya alapján egy százas skálán kaptak pontszámot az egyes országok. A felmérésben világszerte 750 ezer felnőtt vett részt.

Az északiak jobban teljesítettek

A nyelviskola által közzétett jelentésben a világranglista élén nagyrészt észak-európai országok állnak: az első helyen Dánia 69,30 ponttal, őket követi Hollandia (68,99), Svédország (67,80), Finnország, (64,4), Norvégia (64,33), és Lengyelország (64,26). Magyarország a legtöbb vizsgálat európai országtól lemaradva, a 17. helyen végzett 58,55 ponttal. Lengyelországon kívül a régióból előttünk végzett Románia és Szlovénia, megelőztük viszont Szlovákiát és Csehországot. Érdekesség, hogy két nyugat-európai ország is bőven elmaradt az európai átlagtól: Olaszország csak a 27., Franciaország pedig az európai utolsóként a 29. helyen végzett.

Magyarország egyébként változó eredményeket ért el az EPI-n, a 2011-es felmérésben még csak 20. voltunk 50,8 ponttal, 2012-ben és 2013-ban azonban már feljöttünk 8., illetve 9. helyre, idén viszont a 17.-re csúsztunk vissza. Ugyanakkor a pontszámunk folyamatosan emelkedett, ahogy szinte minden országé az elmúlt években.

A nők jobban tudnak

A felmérés alapján az angol nyelvtudás világszerte erősödik, bár a tendencia mutatói nem egységesek. Átlagosan a legjobb angoltudással a karrierjük közepén lévő felnőttek rendelkeznek, amely arra utal, hogy a munkahelyeken egyre gyakrabban használják az idegen nyelvet és, hogy a gyakorlat sokkal inkább erősíti a nyelvtudást, mint az iskolai nyelvoktatás. Szintén eltérés mutatkozik a férfiak és nők nyelvtudása között, a felmérés szerint a nők szinte minden országban jobban tudnak angolul.

Nem teljes kép

Bár az EPI az egyik legelismertebb nemzetközi, az angol, mint idegen nyelv ismeretét mérő kutatás, teljes képet nem nyújt a magyarországi, vagy más országokban tapasztalható nyelvismeretről. Mivel a teszteket csak az interneten lehetett kitölteni, valamint nyelvtanfolyamok résztvevői kapták meg, az eredmény egy viszonylag szűk keresztmetszetet mutat be. Egy 2012-ben, az Európai Bizottság által végzett felmérés szerint a magyarok csupán 35 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet, amellyel sereghajtók vagyunk az EU-n belül.