A külföldi bankszámlákra is ráláthat a NAV

Vágólapra másolva!
Magyarország is aláírta azt a nemzetközi megállapodást, amelyik kimondja, hogy 2017-től az aláírók adóhivatalai automatikusan megosztják egymással a bankszámlák adatait. A hitelintézetek a jövőben nem hivatkozhatnak a banktitokra, az információkat ki kell adniuk. Az egyezményt számos adóparadicsom is aláírta, ezért sokkal nehezebb lesz adót csalni.
Vágólapra másolva!

Ötven ország állapodott meg a nemzetközi adóügyi információcseréről. A csatlakozó államok 2017-től automatikusan továbbíthatják egymásnak az adózási szempontból lényeges bankszámla-adatokat. Ez kiterjed a számla tulajdonosára és egyenlegére, és adott esetben arra is, hogy ki a számla mögött ténylegesen álló magánszemély. Így azok is láthatóvá válnak majd az adóhatóság számára, akik eddig el tudták rejteni jövedelmeiket, mondta Békés Balázs, a Ryan globális adótanácsadó cég regionális vezetője.

Nem menedék

Már az adóparadicsomok sem nyújtanak menedéket, mert az egyezményt több adóparadicsom, így a Kajmán-szigetek, Barbados, Gibraltár, a Seychelles és a Brit Virgin szigetek is aláírták. A megállapodás célja az, hogy az aláíró országok az automatikus információcsere globális biztosításával hatékonyan tudjanak fellépni az állami költségvetéseket súlyosan károsító adócsalással és az adóelkerüléssel szemben.

Erős fegyver

A hitelintézetek a banktitokra hivatkozva korábban sokszor tagadták meg az adatok átadását. A jövőben az egyezmény értelmében a bankoknak jelentéstételi kötelezettsége lesz saját országuk adóhatósága felé. Az adóhatóságok az így beérkezett információkat minden évben automatikusan továbbítják majd a partnerállamoknak, ezzel nagyon erős fegyvert biztosítanak a nemzeti adóhatóságok ellenőrzési tevékenységéhez, mondta Békés Balázs.

2017-től kezdődik

Az aláíró államok kötelezettségvállalásainak függvényében először 2017-ben valósul meg az automatikus információcsere. Magyarország a Korai Alkalmazók Csoportjához csatlakozott, ezzel vállalta, hogy az információcserét legkésőbb 2017 szeptemberéig biztosítja az újonnan nyitott bankszámlák és a nagyobb értékű, már meglévő bankszámlák esetében. A további számlákról 2018-ban fog először adatokat továbbítani.