Tetemes veszteség az Ersténél

Vágólapra másolva!
Súlyos veszteségeket ért el az Erste a harmadik negyedévben, amiben komoly szerepet játszanak a magyar kormány devizahiteles intézkedései is. Ezzel együtt inkább pozitív csalódást okozott a gyorsjelentés, mivel a bank korábban már figyelmeztetett a nagy mínuszok lehetőségére. Emiatt pedig az Erste részvényei is drágulni tudnak. 
Vágólapra másolva!

Tetemes veszteséggel zárta a harmadik negyedévet Ausztria egyik legnagyobb bankja, az Erste. A pénzintézet bő félmilliárd eurós mínuszt mutatott ki a nettó eredmény soron, amivel ugyanakkor kissé felülmúlta az elemzői várakozásokat, mivel a szakértők az 554,2 millió eurónál 12 millió euróval nagyobb veszteségre számítottak.

Forrás: Erste, Investor.hu

Ezzel együtt pedig már 1484 millió euróra hízott az Erste nettó vesztesége az idei első kilenc hónapban, amiben komoly szerepet játszanak a magyar kormány devizahiteles intézkedései is. Ahogy arra már júliusban is figyelmeztetett a bank, a magyarországi devizahiteles program súlyos terhet jelent a számukra. A harmadik negyedévben 360,8 millió eurót különítettek el a devizahiteles ügy rendezésére, ami mellett a tervezett forintosítás is további költségeket fognak jelenteni a számukra, ami még nem benne ebben a céltartalékban (a forintosítás pontos terhei még nem ismertek). Az Erste arra számít, hogy 2015-ig teljesen le fog zárulni a magyarországi devizahiteles ügy, és megszabadulhatnak ezektől a problémáktól.

Emellett a román leánybanknál a rossz hiteleken elszenvedett hatalmas veszteségek is komolyan rontják az eredményeiket. Csak a harmadik negyedévben 489,8 millió eurós leírást voltak kénytelen végrehajtani Romániában, ami nagy szerepet játszott a mostani nagy mínuszokban.

Ezen két tényező miatt már júliusban is közölték, hogy idén rekord nagyságú, 1,4-1,6 milliárd eurós nettó veszteséget érhetnek el. Ezt a várakozást pedig most is megerősítették, látva a harmadik negyedéves tetemes mínuszokat.

Forrás: Erste, Investor.hu

Összességében viszont kellemes meglepetést okozott az Erste, mivel a főbb sorokon a vártnál jobb számokat tett közzé. A már említett nettó eredmény mellett a 414 millió eurós adózás előtti veszteség, az 1,126 milliárd eurós nettó kamatbevétel, és a 808,5 millió eurós operatív profit is meghaladta az előzetes szakértői prognózisokat.

A menedzsment szerint a nettó kamatbevételek éves alapú 4 százalékos csökkenése elsősorban az alacsony kamatkörnyezet következménye. Az alacsony eurózónás és nem eurózónás (pl. magyar) alapkamatok ugyanis nyomás alá helyezik ezeket a bevételeket. Ezzel párhuzamosan pedig a nettó kamatmargin is tovább csökkent, 2,68 százalékról 2,64 százalékra.

Forrás: Erste, Investor.hu

Pozitívum, hogy a nem-teljesítő hitelállomány sorozatban az ötödik negyedévben tudott csökkenni, és 11,4 milliárd euróra mérséklődött a harmadik negyedévben. Ezzel párhuzamosan a bank növelni tudta hitelállományát, mivel az osztrák és szlovák piacon tapasztalt növekedés bőven ellensúlyozni tudta a magyar, román és horvát piacon tapasztalt hitelállomány-zsugorodást.

Mik a kilátások?

  • A bank a már említett eredményvárakozásai mellett megerősítette, hogy a kockázati költségek 2,1-2,4 milliárd euró között alakulhatnak idén, melyek nagy mértékben a magyarországi devizahiteles törvény hatásaitól függhetnek.
  • Emellett a CET 1-es tőkemegfelelési ráta a viszonylag magas, 10 százalékos szint felett alakulhat év végén.
  • Magyarországon a kockázati költségek normalizálódására számít az Erste, feltételezve, hogy az összes kormányzati intézkedés lezárul 2014-ben.

Olcsó vagy drága?

Az Erste részvényei viszonylag drágának számítanak, ha az idei évre várt -13 százalékos eszközarányos megtérülést és az árfolyam/könyv szerinti érték 0,84-es értékét vesszük figyelembe. Ha viszont jövőre már a várakozások szerint fellélegezhet a bankcsoport, és az eszközarányos megtérülés is javulni fog (ahogy az elemzők várják), akkor ebben az esetben a papírok értékeltsége jóval vonzóbbá válik.

Ráadásul úgy tűnik, hogy az Erste megússza tőkeemelés nélkül, legalábbis az EKB hétvégén nyilvánosságra hozott stressz tesztjei alapján ez valószínűsíthető (a vizsgákat sikeresen teljesítette a pénzintézet). Emiatt pedig az osztrák bank akár meglehetősen vonzó befektetési célponttá válhat a régióban.

Forrás: Investor.hu

Veszik a részvényt

A befektetők is arra számíthatnak, hogy a legnehezebb időszakon hamarosan túl lesz az Erste, és jövőre már javulhatnak az eredmények. Ezen túl a várttól némileg jobb eredményeknek is örülhetnek a befektetők, így a cég részvényei jelentősebb emelkedéssel reagáltak a közzétételekre. A papírok 1,8 százalékos pluszban mozognak délelőtt.

Ezzel pedig fontos ellenálláshoz közelít a részvény, melynek emelkedését a 20 eurós szint állíthat meg. Ha sikerülne áttörni ezt az akadályt, megnyílhatna a tér a magasabb árszintek előtt.

Erste napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu