Színt vall a Tesco is

tesco webáruház, házhozszállítás, tesco párizsi
Vágólapra másolva!
Olyan nagyágyúk harmadik negyedéves számaival ismerkedhetünk meg a héten, mint a Coca-Cola, a McDonald's, vagy a Microsoft, de például az Alibaba IPO-ja révén felkapott Yahoo! is a héten fog jelenteni. Mellettük már az európai cégekre is igencsak érdemes lehet odafigyelni, a befektetők itt elsősorban a két profit figyelmeztetésen is áteső Tesco számaira fókuszálhatnak.
Vágólapra másolva!

Nagyágyúk tömkelege jelent a héten

A héten folytatódik a gyorsjelentési nagyüzem Amerikában, igazán az Apple hétfői gyorsjelentését követően pörögnek fel az események. Olyan globális nagyágyúk számaival ismerkedhetünk meg már mindjárt a hét elején, mint a McDonald's, vagy a Coca-Cola, de például a nagyobb távközlési cégek, illetve az autógyártók is lerántják a leplet negyedéves teljesítményükről.

Forrás: Investor.hu

Coca-Cola Company (NYSE) – Kedd, piacnyitás előtt

Bizakodásra adhat okot a mai gyorsjelentés előtt, hogy a legnagyobb versenytársként számon tartott PepsiCo. kellemes meglepetést okozott a negyedéves számok publikálásakor. Ráadásul a várakozást felülmúló nyereség mellett éves profit előrejelzését is megemelte a cég.

A gyorsjelentés mellett a piaci szereplők egy jelentősebb költségmegtakarítási program bejelentését várják a Coca-Cola Companytől. A várakozások szerint éves szinten 0,5-1 milliárd dollárt takaríthat meg a lépés eredményeképp a cég az elkövetkezendő 3-5 évben.

Az elmúlt hónapokban igencsak megérte Coca-Cola részvényesnek lenni, hiszen a részvény árfolyama nemrégiben új történelmi csúcsot állított fel 45 dollár közelében. Ezzel az 1998-ban felállított rekordot sikerült megdöntenie. Ráadásul a technikai kép továbbra is igen vonzó, akár egy kitörés-visszateszt formáció is megerősítheti a további emelkedést.

Coca-Cola Co. napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Yahoo! – Kedd, piaczárás után

Komoly figyelem övezte az elmúlt időszakban a Yahoo!-t, amiben kulcsszerepet játszott az Alibaba IPO-ja. Ennek során ugyanis harmadával csökkentette a kínai cégben meglévő részesedését a Yahoo!. A negyedévtől az elemzők 31 centes egy részvényre jutó nyereséget várnak, ami 3 centtel haladja meg az egy évvel korábbit. A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy a vezérigazgató, Marissa Mayer milyen jövőbeli tervekkel fog előrukkolni, hiszen ezek kulcsfontosságú információkkal szolgálhatnak a Yahoo! átalakulásába vetett bizalom tekintetében.

Technikai szemszögből nézve kedvező fejlemény, hogy jól vizsgázott a 200 napos mozgóátlag, miután a nagyobb esésben sikerült megtartania az árfolyamot. Ráadásul ezt követően egy kisebb pattanást is bemutatott a Yahoo!, a gyorsjelentésnek pedig fontos szerepe lehet abban,hogy ezt folytatni tudja az árfolyam.

Yahoo! napi garfikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Microsoft (Nasdaq) – Csütörtök, piaczárás után

Rendkívül mozgalmas volt a Microsoft részvényesek számára a szeptember. Alig derült ki, hogy 2,5 milliárd dollárt költ a Minecraft felvásárlására a cég, máris egy 11 százalékos osztalékemelést jelentett be. A Microsoft esetében az elemzők 53 centes EPS-t várnak az egy évvel korábbi 62 centes profittal szemben.

A befektetők pozitívan reagáltak a bejelentésre, aminek köszönhetően a 2000-es évek eleje óta nem látott szintre, közel 48 dollárra emelkedett a Microsoft árfolyama. Igaz, azóta sokat változott a piaci hangulat, aminek hatása természetesen a techrészvény árfolyamára is rányomta a bélyegét. Azonban a negyedéves osztalékfizetéseket is figyelembe véve még így is kétszámjegyű - nem realizált - hozamot mutat a márciusban az Investor Trader ügyfelei számára kiküldött ötletünk.

Microsoft napi garfikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Figyeljünk Európára is!

A héten már az európai gyorsjelentések is felpörögnek. A befektetők figyelme vélhetően a világ egyik legnagyobb sörgyártójára, a Heinekenre, illetve az igencsak megtépázott Tescóra terelődhet. Ugyanakkor a német autóipari óriás, a Daimler, illetve a mobilgyártástól már megvált finn Nokia is az elkövetkezendő napokban teszi közzé harmadik negyedéves számait.

Forrás: Investor.hu

Tesco (London) – Csütörtök, nyitás előtt

Igencsak szorul a hurok a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Tesco körül. Az elmúlt hetekben kialakult pesszimista hangulatban komoly szerepet játszik, hogy a nyár vége óta kétszer is profit figyelmeztetést adott ki a menedzsment. Ráadásul egy vizsgálat is megindult a cég ellen, miután hibásan vezette könyveit.

Nem kellett sok a világ egyik legismertebb befektetőjének, Warren Buffett-nek sem, aki a csontvázak kihullását követően 3 százalék alá csökkentette részesedését a Tescóban. Ráadásul egyáltalán nem hordoz jó üzenetet, hogy a guru "óriási hibának" nevezte a társaság részvényeinek megvételét. A Tescóról szóló legfrissebb cikkjeinket itt éri el.

A cég problémái ugyanakkor nem most kezdődtek, az elmúlt egy évben ugyanis több mint felére esett a Tesco árfolyama. Októberben már 170 penny alatt is járt a papír, amire bő tíz éve volt utoljára példa.

Tesco napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Heineken (Amszterdam) – Csütörtök, piacnyitás előtt

Rendkívül jó éve van a világ meghatározó sörgyártóinak, közöttük a Heinekennek is. A papírok rendre új történelmi csúcsot állítottak fel, és még az elmúlt hetek korrekciói ellenére is bő kétszámjegyű emelkedést mutathatnak fel az év eleje óta.

Könnyen előfordulhat, hogy egy nagyobb felvásárlási hullám veszi kezdetét a söriparban, melyből vélhetően a Heineken sem maradna ki. A holland társaság az elmúlt években rendre fontos érdekeltségeket vásárolt a világ számos pontján, legutóbb Délkelet-Ázsiában hajtott végre egy nagyobb tranzakciót az Asian Pacific Breweries megvételével. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a vadászból vad válik, a Heineken egyik legnagyobb versenytársa, a SABMiller például szívesen megvenné holland riválisát, igaz a célpont ettől igencsak ódzkodik.

A befektetők a gyorsjelentést illetően elsősorban az értékesítésre fókuszálhatnak. Közel 6 százalékos bevételcsökkenést várnak az elemzők a Heinekentől a gyengébb európai, és oroszországi értékesítés miatt. Az orosz-ukrán feszültséget tehát a holland sörgyártó is megérzi.

Heineken napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu