Szabadulnak az aranytól

Vágólapra másolva!
Az arany bő négyéves, az ezüst négy és féléves mélypontra zuhant vissza mai mélyrepülése után. A két nemesfém elmúlt napokban mutatott szenvedése egészen látványos, ami mögött számos tényező húzódik meg. 
Vágólapra másolva!
  • Nagy mélyrepülést mutat be az arany az elmúlt napokban. Az árfolyam a múlt héten látott 1250 dollár körüli szintekről mára egészen 1170 dollárig zuhant vissza, miután ma is bő 2,5 százalékos mínuszban mozog a nemesfém. Az árfolyam ezzel pedig több mint négyéves mélypontra került.
  • De nem csak az aranytól, hanem annak kistestvérétől, az ezüsttől is szabadulnak a befektetők. Az ezüst mai 3,6 százalékos zuhanásával már 16 dollár alatt mozog, négy és féléves mélypontra esve vissza.
Forrás: Investor.hu

  • A két nemesfém lejtmenete mögött több tényező húzódik meg. Az egyik legfontosabb, hogy a Fed szerdán bejelentette, leálíltja a QE3 néven ismert eszközvásárlási programját, mivel a megítélésük szerint az amerikai gazdaság már bőven el tud "zötyögni" a pénzpumpa nélkül is.
  • A pénzcsap elzárása mellett egyre közeleg az első amerikai kamatemelés időpontja. A szerdai Fed-közleményből többek között azt az üzenetet lehetett kiolvasni, hogy a jegybank döntéshozói optimisták tengerentúli gazdaság kilátásaival kapcsolatban a többi fejlett és feltörekvő régió (Európa, Kína) lassulása ellenére is. A kedvező kilátások miatt a piac arra kezdett spekulálni, hogy a Fed akár már hamarabb, a korábban a jövő év közepe környékére árazott időpontnál előbb elkezdheti a kamatemeléseket.
  • Az USA gazdaságának javulását támasztja alá a tegnap közzétett harmadik negyedéves amerikai GDP-adat is, mely kiugró mértékű gazdasági növekedésről árulkodott.
  • A szigorodó amerikai monetáris politika, az egyre erősebb gazdasággal együtt nem kedvez a menedékszerepük miatt (is) kedvelt nemesfémeknek, melyeket többek között piaci pánikok, gazdasági visszaesések idején szoktak kifejezetten "szeretni" a befektetők.
  • Ezen túl a dollár hosszabb távon valószínűsíthető, a szigorodó amerikai monetáris politika miatt lehetséges erősödése sem kedvez az arany-ezüst párosának. A folyamatosan erősödő dollár miatt az ebben a devizában jegyzett két nemesfém egyre drágábbá válik a más devizával rendelkező befektetők számára.
  • Az arany esése technikai tényezőkkel is magyarázható. Az árfolyam fontos szinteket tört le a napokban, többek között az 1200 dollár körüli támaszát, és egy csökkenő trendvonalat is. Az esését a korábbi mélypontnak megfelelő, 1160 dollár körüli szint állíthatja meg. Ennek eleste viszont újabb mélypontok előtt nyithatná meg a teret.
Arany napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Az ezüst szintén fontos szinteket hagyott maga mögött. A kisebbik nemesfém a 18-19 dolláros támaszzónáját törte le, és ezen támaszok eleste után indult meg új mélységek felé még szeptemberben. Mára a fentebb említett 16 dollár alá került az árfolyama, ahol legutóbb 2010 márciusában járt.
Ezüst napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu