Elszipkázza a nagyok ügyfeleit a T-Mobile

John Legere, T-Mobile
Nagyon kapós lett John Legere vezérigazgató T-Mobile US-e
Vágólapra másolva!
Hajnalban tette közzé harmadik negyedéves számait a T-Mobile US mobilszolgáltató. Elsőre úgy tűnt, hogy nem sikerült elkápráztatni a befektetőket, hiszen a fontosabb sorok mindegyikén alulmúlta az elemzői várakozásokat. Ugyanakkor az ügyfélszerzés terén bemutatott teljesítményének köszönhetően nem csak, hogy közel 3 százalékos emelkedéssel készül indítani a ma kereskedést, de rövidesen akár az USA harmadik számú mobilszolgáltatójává is kinőheti magát.
Vágólapra másolva!

Első ránézésre nem sikerült túl jól a negyedik számú amerikai mobilszolgáltató, a T-Mobile US harmadik negyedéves gyorsjelentése. A Deutsche Telekom tengerentúli leánya ugyanis a bevételek és eredmény terén is alulmúlta az elemzői várakozásokat.

  • 7,35 milliárd dolláros bevételével alulmúlta az elemzői konszenzusban szereplő 7,47 milliárd dolláros várakozást.
  • Egy részvényre vetítve 12 centes veszteségről számolt be a T-Mobile US. Ezzel nem csak a 2013 harmadik negyedévében felmutatott 5 centes veszteséget múlta alul, de még az elemzők által várt 5 centes profitot is elvétette.
  • Persze érdemes hozzátenni, hogy múlt héten az AT&T és a Verizon sem vitézkedett, mindkét telekomóriás alulmúlta az elemzői profitvárakozást.

Érdemes azonban jobban a számok mögé nézni, ugyanis egyáltalán nem véletlen, hogy ismét gyengébb eredményt produkált az USA leggyorsabban növekvő mobilszolgáltatója. Az ok igen egyszerű, ugyanis versenytársaihoz képest jóval kedvezőbb áraival próbálja meg átcsábítani az ügyfeleket, ami a jövedelmezőségére helyez komoly nyomást.

  • Összesen 2,4 millió előfizetővel növelte előfizetői állományát a T-Mobile US, ez sorban a hatodik negyedév volt, hogy sikerült túlszárnyalni az 1 milliós álomhatárt.
  • Ebből 1,4 milliót tettek ki az előfizetéssel rendelkező ügyfelek, ami azért is nagy tett, mert a társaság története során még sosem tudott hasonló növekedést felmutatni. Ráadásul a szakértők 1,14 milliós bővüléssel számoltak.
  • Csak érzékeltetésképp, az elmúlt másfél évben 10 millió új előfizető választotta a T-Mobile US-t, amely szeptember végén közel 53 milliós ügyfélállománnyal rendelkezett. Ha továbbra is hasonló ütemben tud új ügyfeleket akvirálni a cég, akkor akár még az év vége előtt az USA harmadik számú mobilszolgáltatójává válhat, megelőzve a Sprintet.
  • Ráadásul hosszú idő után először fordult elő, hogy negyedéves alapon növekedjen a társaság egy előfizetőre jutó bevétele a kártyás és előfizetéses ügyfelek esetében egyaránt.

Mit vár a menedzsment 2014-től?

A T-Mobile US vezetése megerősítette az amortizációt, és értékcsökkenést is magába foglaló üzemi eredményvárakozását. Ezek szerint továbbra is 5,6-5,8 milliárd dolláros EBITDA-val számolnak.

Ugyanakkor az előfizetéses ügyfelek terén immáron negyedjére emelte meg várakozását. A legfrissebb előrejelzés szerint 4,3-4,7 milliós bővülést érhetnek el a legutóbb vizionált 3-3,5 milliós növekedéssel szemben.

Hogy áll a felvásárlási sztori?

Egyelőre lehűtötte a kedélyeket, hogy a SoftBank megfutamodása után az Iliad is meghátrált a T-Mobile US felvásárlástól. Igaz, utóbbiban komoly szerepet játszott az is, hogy a Deutsche Telekom nem volt elégedett a franciák újabb, megemelt ajánlatával sem.

Utóbbi jelzésértékű üzenet lehet a befektetők számára. Egyrészt a német anyacég nem feltétlenül szeretne megválni tengerentúli egységétől, amely jelenleg a cég növekedéséért felel. Másrészt, ha el is adná, akkor akármekkora áron nem hajlandó megválni tőle.

Várakozásunk szerint azonban teljes egészében nem fog elülni a felvásárlási sztori, hiszen azt rebesgetik, hogy az amerikai Dish Network kábelszolgáltató érdekelt lehet a T-Mobile US megvételében, csak éppen nem most. A vevőjelölt nem szeretne akvizíciókba bonyolódni a közelgő frekvenciatender előtt. Ráadásul mellette akár a mexikói milliárdos, Carlos Slim érdekeltségi körébe tartozó América Móvil is megjelenhet a szintéren.

Íme, a reakció

A befektetők összességében pozitívan fogadták a gyorsjelentést, aminek következtében közel 3 százalékos emelkedéssel, 28,7 dollár közelében készül indítani a mai kereskedést a részvény.

T-Mobile US napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu