Az útépítések húzzák az építőipart

munkahelyvédelmi akcióterv, képesítés nélküli munkás, segédmunkás egy budapesti útépítésen
Vágólapra másolva!
2014 augusztusában nőtt az építőipar teljesítménye, de ez elsősorban az útépítéseknek és a vasútfelújításoknak köszönhető. Lakásból egyelőre nem épül jelentősen több, ráadásul kevesebb az új szerződés az építőiparban, ezek nélkül pedig nem lehetséges tartós növekedés.
Vágólapra másolva!

Augusztusban az építőipar teljesítménye 13,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és alig 0,2 százalékkal maradt el az előző hónaphoz, júliushoz hasonlítva, jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületek építése 4,1 az egyéb építményeké 22,5 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. A növekedést a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasútfelújítási munkákkal és közműfejlesztésekkel magyarázta a KSH.

És mégis lassul

Az építőipar jövőbeni teljesítményét alapvetően a szerződésállomány mérete határozza meg, ezen a téren az összesített adat kedvező, mert a szerződésállomány éves szinten 36 százalékkal nőtt. Szétbontva a statisztikát azonban az látszik, hogy az egyéb építmények, vagyis a már említett vasút- és útépítések, valamint közműfejlesztések lesznek továbbra is a főszerepben. Az építőipar lassulására utal, hogy az augusztusban kötött új szerződések volumene több mint 30 százalékkal csökkent, figyelmeztet Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Lakásokra is szükség van

Összességében a friss adat az ágazat lassulását mutatja, egyben az is kiderül belőle, hogy a lakásépítések még nem segítik a bővülést. Márpedig a tartós, stabil építőipari fejlődéshez a lakásépítésekre is szükség van, de erre még várni kell, mondta Németh Dávid.

Segédmunkás egy budapesti útépítésen Fotó: Rostás Bianka [origo]

Kevesebb az új szerződés

A 2014 augusztusában kötött új szerződések mennyisége 31,4 százalékkal kisebb volt, mint 2013 azonos időszakában. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 36,5 százalékkal maradt el a 2013. augusztusi adattól.

Sok a régi szerződés

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014 augusztus végi szerződésállománya 35,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,3 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 53 százalékkal magasabb volt, mint 2013. augusztus végén.