Nem lesz osztalék a Telekomnál

Vágólapra másolva!
Azt mondja a Magyar Telekom, hogy a most rendelkezésre álló információik szerint az idei év után nem fognak osztalékot fizetni. Nem nagy meglepetés a bejelentés (már tavaly sem fizettek osztalékot), de a részvény árfolyama a hírre esett azért 1 százalékot. 
Vágólapra másolva!

Az indoklás szerint a vállalat az eladósodottsági rátáját a 30-40 százalékos sávban kívánja tartani, így tekintettel a csoport pénzügyi helyzetére és a működési környezetre, az osztalék kifizetést nem tartják valószínűnek az idei év után. Nagy meglepetést nem jelent a bejelentés, hiszen azt korábban is láthattuk, hogy a vállalat meglehetősen ragaszkodik a 40 százalék alatti eladósodottsági mutató eléréséhez.

Márpedig az idei első féléves adatok szerint 42,5 százalékon állt a mutató, és valószínűleg a cégnél azt látják, hogy a harmadik negyedéves folyamatok sem hoznak akkora javulást, ami lehetővé tenné még osztalék kifizetését is. Pláne úgy, hogy közben közel 60 milliárd forintnyi kiadása volt a vállalatnak a frekvenciatender miatt. Azt is látni kell, hogy a befektetők az idei év után jellemzően nem is számítottak osztalékra, sokak szerint a jövő éves teljesítményből indulhatnak majd meg ismét a kifizetések. A részvény árfolyama mindenesetre a hír hatására 1 százalékkal csúszott lejjebb.