Most vásároljunk amerikai részvényt?

Vágólapra másolva!
Mi a teendő, ha azt látjuk, az amerikai részvénypiacok toronymagasan verik a világ többi részét? Hanyatt-homlok vásároljunk be amerikai részvényekből és várjuk a további növekedést? Netán nézzünk szét a világ többi részén is? Ennek jártunk utána!
Vágólapra másolva!

Sokat mondónak tűnhet elsőre, ha azt halljuk, hogy az amerikai részvénypiacok 2013 eleje óta 43 százalékkal emelkedtek. Főleg úgy, hogy közben az USA-n kívüli részvénypiacok 15 százalékot tudtak gyarapodni ez idő alatt. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az idők változnak, ezért a hasonló vizsgálatokat is a lehető legnagyobb időtávra kell elvégeznünk. Lehet, hogy ebből a szemszögből már nem is ennyire egyértelmű a kép.

Mit mond a közelmúlt?

Elsőre nem is kell olyan messzire tekintenünk, elég, ha a 2002-ig megyünk vissza az időben. Nézzük meg, hogyan teljesített két index követő részvényalap, melyek közül az egyik az amerikai részvény piacot követte, a másik pedig az USA-n kívüli globális részvénypiacot. A Vanguard Total International Stock és Total U.S. Stock alakulását vizsgálva azt láthatjuk, hogy a nemzetközi piac 2008-2014 időszakban valóban alulteljesítette az amerikait, előtte viszont majdnem háromszor olyan jól teljesített.

Amerikai és nemzetközi részvény alapok hozamai Forrás: awealthofcommonsense.com, Investor.hu

Még érdekesebb, ha a teljes(2002-2014-ig tartó) időszakot vesszük, hiszen akkor azt találjuk, hogy a két piac majdnem azonosan teljesít (USA: 139 százalék, nemzetközi: 133 százalék).

Ki volt a jobb hosszútávon?

Az végképp meggyőző, ha a 1970-ig visszamenőleg összehasonlítjuk Európa, USA és a Csendes-óceán térségének (Japán, Ausztrália, Kong Kong, Szingapúr) részvénypiacát. Az eredmények alapján azt láthatjuk, hogy a három térség ebben az időtávban szinte azonosan teljesített: Európa 10,5 százalékot, Csendes-óceán 9,6 százalékot, az USA pedig 10,4 százalékot hozott átlagosan évente. Ha viszont lebontjuk különböző időszakokra, azt tapasztaljuk, hogy a hozamok igencsak szóródnak.

Térségek átlagos éves hozamai Forrás: awealthofcommonsense.com, Investor.hu

Mit lehet tenni?

Ezzel el is érkeztünk a lényeghez. Azt látjuk, hogy több évtizedes időtávban szinte mindegy, melyik térség részvénypiacába fektettünk. Amennyiben viszont nem tudunk ilyen hosszú időre lemondani pénzünkről, akkor mindenképpen nagyobb kockázat mellett kell megtalálnunk a nekünk megfelelő megoldást. Mivel azonban a jövőbe senki nem lát, és láttuk, hogy rövidebb távon nagyon éles váltások jöhetnek, az egyetlen, amit ilyenkor tehetünk, hogy a lehető legtöbb térséget felölelő portfóliót állítunk össze.

Szakszóval élve: globálisan diverzifikáljuk befektetéseinket. Ennek köszönhetően minimalizáljuk az egyes régiók negatív eseményeinek való kitettségünket, bár nyilvánvalóan a nagy szárnyalásokból is csak részben húzunk hasznot. Ebben az esetben nem számítanak az egyes régiók tőzsdéin végbemenő átmeneti visszaesések, hiszen minden térségben lesz kitettségünk. Ha az USA elgyengül, a többi térség között egészen biztos lesz olyan, amelyik növekedni kezd, így a lehetséges veszteségünk kiegyenlítődik, vagy legalábbis mérséklődik.

A diverzifikáció lényege tehát az, hogy a kimagasló helyett megelégszünk a jóval, de ezzel elkerüljük a borzalmasat. Az Investor Trader oldalán számos külföldi kitettségű eszközt vásárolhatunk és meg is kezdhetjük portfóliónk globális diverzifikációját.